Høyere oppfattet korrupsjon i kommuner med flere kommunale selskaper

Anbud365: Høyere oppfattet korrupsjon i kommuner med flere kommunale selskaperDosent i nasjonaløkonomi ved Lunds universitet og ved Institutet för Näringslivsforskning (IFN), Andreas Bergh (t.h.) og professor i statsvitenskap ved Linköpings universitet, Centrum för kommunstrategiska studier, Gissur Ó Erlingsson står bak en fersk rapport om fordeler og ulemper knyttet til kommunale selskaper.

Skriv ut artikkelen

Forskning viser at kommuner med flere kommunale selskap bl.a. har høyere oppfattet korrupsjon. Det finnes en risiko for at kommunale selskap og korrupsjonsproblemer forsterker hverandre og gir grunnlag for en ond spiral. Imidlertid betyr ikke det uten videre at kommunale selskap er årsaken til korrupsjon, fremgår det av en fersk svensk forskningsrapport.

Rapporten «Kommunala bolag: Fler nackdelar än fördelar?» er ført i pennen av Andreas Bergh, dosent i nasjonaløkonomi ved Lunds universitet og ved Institutet för Näringslivsforskning (IFN) og Gissur Ó Erlingsson, professor i statsvitenskap ved Linköpings universitet, Centrum för kommunstrategiska studier. Oppdragsgiver er SNS, en uavhengig, ideell forening med hovedformål å være brobygger mellom/møteplass for  næringsliv, forvaltning, akademi og politikk.

Forskerne peker på at antallet kommunale selskap i Sverige har økt suksessivt over lang tid og av ulike årsaker. Aldri har det, skriver de, forekommet at denne selskapsformen har vært formål for en prinsipiell utredning eller bred demokratisk debatt.

Problematiske sider

I rapporten pekes det på noen problematiske sider ved denne selskapsformen. I noen tilfeller bidrar selskapene til konkurransevridning når de begir seg inn på markeder der private selskap opererer. Likeledes syns det vanskelig å få til en granskning, enn si innsyn i de kommunale selskapenes virksomhet. Tillitsvalgte i disse selskapene synes dessuten å ha sviktende bevissthet om den risiko for uregelmessigheter som er koplet til selskapsformen. Det har bl.a. Statskontoret tatt opp og pekt på at dette kan være et hinder mot å oppdage og reagere mot korrupsjon.

De to forskerne trekker også frem at det kan være en vanskelighet at styremedlemmer i disse selskapene har delte meninger om deres egen og selskapets rolle. Denne uklarheten er, heter det, i seg selv en risikofaktor når det gjelder korrupsjon. Når det savnes tydelige normer for hvordan bør opptre, øker sannsynligheten for at den som vil opptre egennyttig unngår kritikk for en slik framferd.

Korrupsjonsproblem

Etter å ha undersøkt hvordan antallet selskap varierer mellom svenske kommuner, fant forskerne at kommuner med flere kommunale selskap oppfattes å ha et større korrupsjonsproblem. Forholdet mellom oppfattet korrupsjon og antall kommunale selskap er statistisk signifikant på 1%-nivå, men effekten er relativt sett liten. Ti eller flere selskap er forbundet med en økning av den oppfattede korrupsjonen med 0,12 enheter på en skala fra 1 til 7. Virkningen er likevel ikke fullt så liten som dette gir skinn av ettersom korrupsjonsproblemene er sjeldne i de fleste svenske kommuner, heter det.

At det er sammenheng mellom oppfattet korrupsjon og antallet kommunale selskap i en kommune betyr ikke nødvendigvis at kommunale selskap er årsaken til korrupsjon, presiseres det i rapporten. Men det finnes en risiko for at kommunale selskap og korrupsjonsproblemer forsterker hverandre og gir grunnlag for en ond spiral.

Bli den første til å kommentere på "Høyere oppfattet korrupsjon i kommuner med flere kommunale selskaper"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.