Innkjøper fikk skrape for brudd på hemmelighold før tilbudsfrist

Anbud365: Innkjøper fikk skrape for brudd på hemmelighold før tilbudsfristJustitieombudsmannen har behandlet en klage fra en potensiell leverandør om rammene for hemmelighold i en anbudsprosess. På bildet Elisabeth Rynning, som er sjefsombudsmann hos svenske Justitieombudsmannen (foto: PernilleTofte).

Skriv ut artikkelen

En offentlig innkjøper i Sverige fortjente kritikk for uaktsomt brudd på kravet til hemmelighold i en anbudsprosess. Det fremgår av en beslutning fra Justitieombudsmannen, som slo fast at reglene for slikt hemmelighold også gjelder for potensielle tilbydere. I den aktuelle saken var de aktuelle leverandørene invitert til å komme med tilbud.

Dette gjelder en beslutning nr. 3208-2019 hos Justitieombudsmannen. En potensiell leverandør tok opp rammene for hemmelighold i en anbudsprosess.

Etter en innledende kvalifiseringsprosess ble den aktuelle bedriften – sammen med de øvrig kvalifiserte – invitert til å komme med tilbud. Det ble åpnet anledning for tilbyderne til å kunne stille spørsmål knyttet til anskaffelsen. Samtlige spørsmål og svar ble sammenstilt i et anonymisert dokument, kalt «Spørsmål og svar», som alle tilbyderne løpende fikk ta del i.

Dokumenter til pressen

Underveis i anbudstiden fikk en bransjepublikasjon utlevert dokumentet i umaskert stand av den aktuelle innkjøperen. Det var i dokumentet mulig å identifisere hvilken tilbyder som hadde stilt hvilke spørsmål.

Overfor Justititeombudsmannen hevdet regionen som holdt på med anskaffelsen at det var hevet over tvil at dette dreide seg om et mistak fra innkjøperens side. I tillegg anførte regionen at det var uklart hvor grensen for det absolutte anbudshemmeligholdet gikk iht til lovverket.

Fortjente kritikk

Ombudsmannen slo fast at også en mulig tilbyders identitet omfattes av det absolutte anbudshemmeligholdet. At innkjøperen hadde levert ut det aktuelle dokumentet, som inneholdt opplysninger om mulige tilbyderes identiteter og som dermed omfattes av hemmeligholdet. Justitieombudsmannen avviste at det dreide seg om et mistak, og mente at innkjøperen fortjente kritikk for sin uaktsomhet.

Bli den første til å kommentere på "Innkjøper fikk skrape for brudd på hemmelighold før tilbudsfrist"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.