Innkjøps-korrupsjon: Trigges av vennskap, slektskap og innleide konsulenter

Anbud365: Innkjøps-korrupsjon: Trigges av vennskap, slektskap og innleide konsulenterKonkurrensverket er kommet med en rapport der det er omtalt en rekke tilfeller av korrupsjon innenfor offentlige anskaffelser. På bildet, generaldirektør Rikard Jermsten (foto: Ola Hedin).

Skriv ut artikkelen

Vennskap, slektskap og innleide innkjøpskonsulenter. Det er stikkord for de vanligste typer korrupsjon i Sverige, der derimot bestikkelser ikke er spesielt fremtredende. Konkurrensverket, som er tilsynsmyndighet for offentlige anskaffelser, skriver i en rapport at mange bransjer er utsatt for korrupsjonsfare, ikke bare de tradisjonelle – bygg og transport. At det offentlige er svært stor kunde for mange i næringslivet og i noen tilfeller avgjørende for bedrifters overlevelse, kan være et av flere korrupsjonsmotiver.

Konkurrensverket har gjennom årene gjort undersøkelser blant offentlige innkjøpere om korrupsjon, samtidig som det fra tid til annen kommer inn tips om korrupsjonsliknende forhold i det offentliges anskaffelser. I rapporten «Indikationer på misstänkt korruption – Exempel från inkomna tips till Konkurrensverket» analyseres den kunnskapen den svenske tilsynsmyndigheten sitter på.

Ulike typer korrupsjon

Det viser seg at vennskapskorrupsjon og slektskapskorrupsjon dominerer, sammen med bruk av konsulenter som bistår innkjøpsmyndigheten ved innkjøp. Ansattes bijobber er også ete område der risikoen for korrupsjon er spesielt høy, heter det. At bestikkelser ikke er den vanligste formen for mistanke om korrupsjon kan skyldes at denne typen korrupsjon – «betale under bordet» – er lite vanlig i Sverige.

Når det gjelder anskaffelsesområdet prioriterer Konkurrensverket saker som kan virke allmennpreventivt, føre til atferdsendringer eller virke forebyggende på annen måte.

Anskaffelser spesielt sårbare

Det er flere grunner til at offentlige anskaffelser er spesielt sårbare når det gjelder korrupsjon.  En er at det dreier seg om svært store verdier og at det er insentiver for både offentlig ansatte og leverandører å jukse for egen vinning, heter det, spesielt dersom risikoen for oppdragelse er lav. En annen er at dette området innebærer hyppig kontakt mellom myndighetspersoner som kontrollerer bevilgingene og leverandører som konkurrerer om kontraktene. Nær kontakt mellom næringsliv og offentlige tjenestemenn, særlig kommunale tjenestemenn, ser ut til å medføre at disse er utsatt for økt risiko for korrupsjon.

Dessuten er det offentlige svært stor kunde for mange i næringslivet og i noen tilfeller avgjørende for bedrifters overlevelse. Dermed kan leverandørene fristes til å ta større risiko for å vinne offentlige kontrakter, fremgår det av Konkurrensverkets rapport.

Risikoutsatte bransjer

Bransjene med spesiell høy risiko for korrupsjon i Sverige er bl.a. bygg, transport, IT og farmasi. Men også andre bransjer, som rådgivning er utsatt, likeledes er det mottatt flere tips om korrupsjon innenfor medisinsk utstyr, kjøretøy, maskiner og eiendomsrelaterte tjenester.

I rapporten er det en rekke eksempler på innkomne tips om korrupsjon. Et eksempel gjelder en innleid direktør i offentlig stilling som direkteanskaffet tjenester fra eget selskap. I et annet tilfelle leverte et selskap (A) tilbud, men alle budene ble forkastet. Ny anbudskonkurranse kom, og en konkurrent (B) tok kontakt med selskapet via telefon og foreslo et samarbeid dem imellom i den nye anskaffelsen. Senere tok imidlertid samme konkurrent (B) igjen kontakt, denne gang via epost, og tilbød selskapet (A) penger for ikke å delta i konkurransen og i stedet være underleverdør for konkurrenten (B). Det ble intet av samarbeidet.

Bli den første til å kommentere på "Innkjøps-korrupsjon: Trigges av vennskap, slektskap og innleide konsulenter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.