Innovativ anskaffelse av bredbånd skal løfte den svenske landsbygda

Anbud365: Innovativ anskaffelse av brebånd skal løfte den svenske landsbygdaDen svenske landsbygdsministeren Sven-Erik Bucht har fått 75 forslag på bordet, blant annet om bruk av innovative anskaffelser, som skal sikre utvikling på landsbygda (foto:Kristian Pohl/Regeringskansliet).

Skriv ut artikkelen

En svensk regjeringsoppnevnt komite har nettopp lagt fram 75 forslag for en politikk som skal sikre utvikling på landsbygda de 30 kommende årene. Blant forslagene inngår innovative anskaffelser for bredbåndsutbygging og krav i offentlige anskaffelser for økt matproduksjon.

For halvannet år siden nedsatte den svenske regjeringen en parlamentarisk komite med oppdrag å komme med forslag til en helhetlig politikk for en langsiktig, holdbar utvikling for landsbygda i Sverige. Innstillingen – «För Sveriges landsbygder –  en sammanhållen politik för  arbete, hållbar tillväxt och välfärder» – nylig avlevert, og to forslag er knyttet til bruk av offentlige anskaffelser:

  • Regjeringen må omgående avsette om lag 300 millioner svenske kroner i året til innovasjonsanskaffelser for å fullføre utbyggingen av bredbånd.
  • Svensk matstrategi skal ha som mål å øke den svenske matproduksjonen. Et ledd i å nå et slikt mål er at offentlige anskaffelser skal inneholde krav som tilsvarer de svenske miljøkravene og regler for dyrevern.

Komiteens anbefaler at en operatør påtar seg å utføre et bestemt bredbåndsprosjekt der Post– och telestyrelsen er bestilleren. Styrelsen skal kunne fordele midler via länsstyrelsen til bredbåndsutbyggingen. Etter fordelingen skal så länsstyrelsen gjennomføre en anskaffelse for å gjøre avtale med en kommersiell aktør, skriver komiteen, som legger til at anskaffelsen skal skje i samråd med de regionale utviklingsansvarlige og kommunene.

Utbygging i 2020 – 2015

Utbyggingen skal skje i perioden 2020 – 2015, og det er regionale bredbåndskoordinatorer som skal være kontaktpunkter for de aktørene som inngår i anskaffelsen.

Komiteen foreslår dessuten at Post– och telestyrelsen skal utvikle nasjonale retningslinjer for disse anskaffelsene. Retningslinjene, heter det, kan f.eks. behandle krav om at den som vinner anbudskonkurransen for den avtalte tidsperioden skal eie og passe på driften av nettet.  Likeens kan det være krav om enn veldefinert avtaleperiode, og krav om åpent og operatørnøytralt nett i løpet av og etter at avtaleperioden er over uansett eiere. I tillegg kommer overdragelsesprosedyrer etter avtalens utløp for å sikre langsiktig driftssikkerhet og vedlikehold.

«De hvite flekkene»

Også for de såkalte «hvite flekkene» kommer komiteen med et forslag. Det gjelder de områdene som ikke lenger har fasttelefon eller ligger utenfor dekningsområdet for ethvert telenett. Her skal Post– och telestyrelsen, slik komiteen foreslår, gjennomføre en anskaffelse som omfatter telefoni for husholdninger eller faste virksomhetssteder. På forhånd skal man forsikre seg om at den enkelte abonnent ikke har tilgang til telefoni på kommersielt grunnlag.

Det er deler av de foreslåtte 300 millionene til bredbåndutbygging generelt som skal gå til å skaffe «de hvite flekkene» tilgang til bredbånd.

Bli den første til å kommentere på "Innovativ anskaffelse av bredbånd skal løfte den svenske landsbygda"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.