Innvandringsbølge skapte rom for 1400 nye SMB på offentlig marked

Anbud365: Innvandringsbølge skapte rom for 1400 nye SMB på offentlig markedFredrik Tamm stiftet DoubleCheck AB, som årlig presenterer en omfattende kartlegging av de faktiske innkjøpene som det offentlige Sverige har gjort gjennom året. Han er også en av gründerne bak foreningen Sveriges Offentliga Leverantörer.

Skriv ut artikkelen

Den omfattende innvandringen til Sverige de siste årene har bidratt til etablering av 1400 mikroforetak og småbedrifter fra 2014 til 2016 på det offentlige markedet. Forklaringen er de mange behovene for ulike tjenester som oppstår ved slike betydelige samfunnsendringer. Dette fremgår av en nylig publisert kartlegging.

DoubleCheck er et svensk konsulentselskap med det offentlige markedet som spesiale. Hvert år de siste fem årene har selskapet presentert en omfattende kartlegging av de faktiske innkjøpene som det offentlige har gjort gjennom året. Nå foreligger 2016-kartleggingen. Beløpene baserer seg på faktiske utbetalinger, m.a.o. er moms og skatter med i beløpene.

Den årlige innsamlingen omtales som Sveriges største spendanalyse over det offentlige markedet. I 2016 kjøpte offentlige myndigheter i Sverige for ca. 822 milliarder kroner, dvs. nær 19% av landets BNP. Det er opp 5,5 % fra året før. 213 000 leverandører er i oversikten registrert som aktører på dette markedet.

På topp

SAAB og Atea topper listen over leverandører til det offentlige, målt etter omsetning. DoubleCheck noterer spesielt at Atea har økt fra 6,9 til 7,7 milliarder i et særdeles konkurranseutsatt marked. Det fins 3654 konkurrenter til Atea, som til sammen omsetter for 27,3 milliarder. Ateas markedsandel er dermed 28%.

I bransjer som f.eks. bygg og anlegg fins selskap som har økt sin markedsverdi med i snitt 25%, likeledes innenfor helse og omsorg. Personutleie-bransjen har også hatt vind i seilene: Markedsverdien har økt med 24% og med mer enn en milliard kroner for de 495 leverandørene som DoubleCheck har med. Totalt ble omsetningen på det offentlige markedet 5,5 milliarder kroner for denne bransjen i fjor.

Økte innkjøpsvolumet mest

Migrationsverket er den av de offentlige virksomhetene som økte sitt innkjøpsvolum mest i 2016. DoubleCheck mener at dette har sin forklaring i den store tilstrømningen til Sverige av flyktninger og asylsøkere i 2015 og 2016. Dermed oppsto det et økt behov for tjenester av ulike slag. Antallet leverandører på dette markedet har øket med 1400 siden 2014 og er nå oppe i 4557 i Sverige. De flest av disse er mikro- eller småforetak. Innkjøpsvolumet til Migrationsverket økte med 47% i 2016 – til 35,4 milliarder.

Bli den første til å kommentere på "Innvandringsbølge skapte rom for 1400 nye SMB på offentlig marked"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.