Ipad-gave førte til dom for bestikkelser

Anbud36: Ipad-gave førte til dom for bestikkelserIpads fra en leverandør til ansatte hos oppdragsgiver med ansvar for avrop på avtale, var kjernen i en nylig korrupsjonssak i Sverige.

Skriv ut artikkelen

To ansatte hos en svensk offentlig oppdragsgiver og en ansatt hos en av deres leverandører er blitt dømt for bestikkelser. Den ene hadde gitt og de to andre mottatt hver sin Ipad. De to representantene for oppdragsgiveren hadde ikke direkte noe å gjøre med selve anskaffelsen, men sto derimot for avrop på avtalen. Fengsel ble det ikke på de tre, men henholdsvis 30 og 60 dagers dagbøter.

Saken gjaldt en leverandør av veimerkingstjenester nord i Sverige, som hadde kontrakt med en offentlig oppdragsgiver. Etter tips fra en ansatt hos leverandøren reise påtalemyndigheten sak. Tipset gikk ut på av vedkommende og en konsulent – begge ansatt hos leverandøren, hadde bestukket tre personer hos oppdragsgiveren. Disse tre hadde alle oppgaver som prosjektledere med ansvar for avrop og kontroll i forbindelse med vegmerkingen. De hadde ikke med selve anskaffelsene å gjøre. De påståtte bestikkelsene var henholdsvis Ipads og Iphones.

Tingsrätten fant at to av de ansatte hos oppdragsgiveren hadde mottatt hver sin Ipad fra representanten for leverandøren. Den ene av disse hadde også tatt imot en Iphone fra konsulenten hos leverandøren. Derimot fant retten det ikke bevist at den tredje hos oppdragsgiveren hadde mottatt noe som helst, og heller ikke at konsulenten skulle ha gitt en Iphone til den andre av de to ansatte som ble dømt.

Anket – ville bli frifunnet

Konsulenten og de to ansatte hos oppdragsgiveren anket med frifinnelse som påstand. Hovrätten for Øvre Norrland (mål nr. B 267-19) tilsluttet seg tingsrättens vurdering – og dommen – når det gjelder at den leverandør-ansatte hadde gitt Ipads til to av de ansatte hos oppdragsgiver.

Når det imidlertid gjaldt Iphonen som konsulenten skulle ha gitt de oppdragsgiver-ansatte, fant Hovrätten at bevisene ikke holdt. I tillegg var hendelsen skjedd langt tilbake i tid, og dermed ble konsulenten frikjent. Det samme gjaldt den av de oppdragsgiver-ansatte når det gjaldt påstanden om å ha mottatt en Iphone fra konsulenten.

Dagsbøter

Men den ansatte hos leverandøren og de to hos oppdragsgiveren ble dømt i Ipad-delen av saken. Den ene for å ha gitt Ipad, de to andre for å ha mottatt en slik bestikkelse. Fengsel ble det ikke, men derimot dagsbøter. Antallet dagsbøter ble for øvrig noe redusert i forhold til hva som fremgikk av dommen i tingsrätten.

Bli den første til å kommentere på "Ipad-gave førte til dom for bestikkelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.