Ja til indikator som kan vise andelen klimakrav i anskaffelser

Anbud365: Ja til indikator som kan vise andelen klimakrav i anskaffelserDen såkalte Miljömålsberedningen ble nedsatt av den svenske regjeringen i 2010. Formålet var å få fram forslag til hvordan miljøkvalitetsmål skal nås gjennom politisk forankrede forslag til strategier for etappemål, styringsverktøy og tiltak. En delutredning er nå kommet, som bl.a. dreier seg om tiltak knyttet til offentlige anskaffelser. På bildet: Miljömålsberedningens leder, Emma Nohrén (foto Fredrik Hjerling).

Skriv ut artikkelen

Et forslag om å etablere en resultatindikator som viser andelen klimakrav i det offentliges anskaffelser vinner gehør hos Konkurrensverket i Sverige. Indikatoren skal vise hvor mye arbeid som foregår innenfor det offentliges anskaffelser for å redusere utslipp. Opplysninger til indikatoren kan hentes i kunngjøringene, heter det – kunngjøringsskjemaene åpner muligheter.

Det er en delinnstilling – på 860 sider (!) – om Sveriges globale klimaavtrykk fra Miljömålsberedningen (SOU 2022:15) som nå foreligger og som Konkurrensverket nå kommenterer. Det heter bl.a. at Konkurrensverket ikke har noen innvendinger mot at det etableres et etappemål for offentlige anskaffelser, men påpeker behovet for å utvikle en enhetlig metode for hvordan måloppfyllelsen skal måles.

Resultatindikator

For å synliggjøre hvor mye arbeid som foregår innenfor det offentliges anskaffelser for å redusere utslipp, foreslås det å innføre en resultatindikator som skal vise andelen anskaffelser med klimakrav. Det har ikke Konkurrensverket noen innvendinger mot, men savner en tydeliggjøring av hvordan offentlige oppdragsgivere skal redegjøre for denne indikatoren. En mulighet, heter det, er å hente opplysninger fra statistikk fra kunngjøringer om anskaffelser.

Konkurrensverket minner om at det rettslige handlingsrommet for å legge til rette for klimakrav i offentlige anskaffelser reguleres i anskaffelseslovene, ikke i standardskjemaet eForms. EU-kommisjonen etablerte standardiserte kunngjøringsskjemaer for offentlige anskaffelser (eForms) for noen år siden.

Økt mulighet for oppfølging

Denne gjennomføringen gav imidlertid økte muligheter for å følge opp bruken av de krav og vilkår som stilles i en anskaffelse, skriver Konkurrensverket, og det øker mulighetene for å benytte anskaffelsen strategisk for å begrense klimapåvirkningen fra offentlig konsum.

Behovet for å rydde opp i begrepsverdenen er også et innspill som kommer fra Konkurrensverket. Et enhetlig begrepsapparat bør etterstrebes, heter det, ulike begreper og uttrykksmåter skaper uklarhet om det er de samme sakene man forholder seg til.

Avgrensning av plikt

Noe ønske om å utrede et spesielt tilsyn av klimakrav i anskaffelser, har Konkurrensverket ikke, men de legger stor vekt på at plikten til å ta hensyn til klimamål i anskaffelser bare må gjelde der anskaffelsens art tilsier det.

Bli den første til å kommentere på "Ja til indikator som kan vise andelen klimakrav i anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.