Jakten på brudd på anskaffelsesreglene skjerpes i Sverige neste år

Anbud365: Sverige: Mulig å endre kontrakt underveis, men ikke ved ulovlig direkteanskaffelseKonkurrensverket, her ved sin generaldirektør Rikard Jermsten, tydeliggjør hva de mener om rekkevidden av endringsbestemmelser i anskaffelsesloven i Sverige når det er snakk om ulovlig inngåtte kontrakter (foto: Ola Hedin).

Skriv ut artikkelen

Fra 1. februar neste år skal tilsynet med gjennomføringen av offentlige anskaffelser skjerpes. Konkurrensverket som har tilsynsrollen, er godt fornøyd med de fullmakter og muligheter det nye forslaget fra regjeringen inneholder. Overtredelsesgebyr skal ikke lenger bare gis ved ulovlige direkteanskaffelser, gebyrtaket skal opp 100% og tilsynsmyndigheten får lengre tid på seg til å forberede gebyr-ileggelsen.

I Sverige har Konkurrensverket, søsterorganisasjon til Konkurransetilsynet, blant sine oppgaver å føre tilsyn med at det offentliges anskaffelser foregår på riktig måte. Også i Norge er det krefter som vil ha en tilsvarende ordning, men hittil har ikke regjeringen eller Stortinget.

Tilsynet med offentlige anskaffelser i Sverige skal nå skjerpes. Konkurrensverket skal utstyres med en rekke nye muligheter i sin jakt på regelbrytere, fremgår det av et forslag til lovendringer fra regjeringen.

I sin høringsuttalelse til forslagene er selvsagt Konkurrensverket godt fornøyd med å få muligheter til et mer effektivt tilsyn. Regelendringene gjør det mulig å gripe inn mot flere typer regelovertredelser på en mer kraftfull og effektiv måte, heter det.

Utvidet område

Det pekes bl.a. på at området for overtredelsesgebyr skal utvides. Dermed åpner det seg en mulighet for å gjøre tiltak mot overtredelser som f.eks. påvirker transparensen         i offentlig anskaffelser. I samme retning peker dokumentasjonsplikten, som i likhet med det å kunngjøre resultatet av en anskaffelse, er et viktig instrument, heter det.

Med regelendringen følger at Konkurrensverket kan ilegge overtredelsesgebyr også for oppdragsgivere som ikke etterlever bestemmelsene om dokumentasjon og etterannonsering.

Retningslinjer for direkteanskaffelser

Konkurrensverket legger også i sin høringsuttalelse vekt på sin utvidede fullmakt til å kreve at en offentlig oppdragsgiver etablerer retningslinjer for praktisering av direkteanskaffelser. Følges ikke kravet opp, kan det også der vanke overtredelsesgebyr. Fullmakten har betydning, skriver Konkurrensverket, fordi slike retningslinjer er et viktig verktøy for å forbedre det offentliges anskaffelser, ikke minst strategisk.

Ved at Konkurrensverket selv skal få mulighet til å ilegge overtredelsesgebyr, lettes presse også på domstolene, som dermed bare kommer inn i bildet ved en anke.

Høyere tak, lengre frister

Også forslagene om å heve taket på overtredelsesgebyret, samt forlenge fristen for ileggelse av slik sanksjon, vinner gehør kos Konkurrensverket. Taket heves fra 10 til 20 millioner, og fristen forlenges fra ett til to år.

Et høyere tak, fremholder Konkurrensverket i sin høringsuttalelse, gjør det mulig å sanksjonere på en mere proporsjonal måte da verdien på den aktuelle anskaffelsen kan være høy. En forlenget tidsfrist gjør at tilsynet kan få økt gjennomslag – og at Konkurrensverket kan gi seg i kast med mer krevende utredninger knyttet til å tildele gebyr. Etter planen skal lovendringene tre i kraft 1. februar neste år.

Bli den første til å kommentere på "Jakten på brudd på anskaffelsesreglene skjerpes i Sverige neste år"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.