Kan gjøre livet utrygt for dem som prøver seg med ulovlig anbudssamarbeid

Anbud365: Kan gjøre livet utrygt for dem som prøver seg med ulovlig anbudssamarbeidDosent Johan Lundberg sammen med andre forskere ved Handelshögskolan ved Umeå universitet og Södertörns högskola har utviklet og testet ut en metode for å indentifisere ulovlig kartellvirksomhet i offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

En forskningsbasert, dokumentert metode som kan avdekke mulig kartellvirksomhet i offentlige anskaffelser, kan vise seg – i praktisk bruk – å gjøre livet vanskeligere for aktører som begir seg inn i ulovlig anbudssamarbeid. Metoden, utviklet av svenske forsker, er testet på så vel asfaltkartell og på renholdsbransjen og kan gi indikasjoner på mulige ulovligheter. En gryende nordisk interesse for metoden fra konkurransemyndighetens side er på gang.

Sammen med andre forskere ved Handelshögskolan ved Umeå universitet og Södertörns högskola utviklet dosent Johan Lundberg for noen år siden en effektiv metode for sporing av kartellvirksomhet i offentlige anskaffelser. Metodene ble utviklet i forbindelse med verifisering av ulovlig samvirke ved det såkalte asfaltkartellet i Sverige.

Med finansiering fra Konkurrensverket har han nå gjennomført et forskingsprosjekt der metodene også er testet ut for sporing av ytterligere kartellvirksomhet, bl.a. renholdanskaffelser der det ikke forelå noen forhåndsinformasjon om ulovlig anbudssamarbeid mellom foretak. Konkurransemyndighetene også i Danmark og Finland har vist interesse for hans metodeutvikling, skriver inkopsradet.se.

Kan avdekke

Det dreier seg om en metode utviklet på basis av økonomisk teori, matematikk og deduksjon av statistikk til å kvantifisere økonomiske fenomener. I asfaltkartell-saken forelå data fra kartellperioden og tiden etterpå. Metoden har vist seg, heter det i rapporten fra forskningsprosjektet, å kunne avdekke en aktiv ulovlig anbudsatferd, mens den foregår. Dette tyder på at det inntrer en strukturell endring i kartellmedlemmenes tilbudsatferd senere – når kartellvirksomheten er oppdaget.

Metoden kan utvides med informasjon om firmaer, geografisk avstand mellom firmaer, lokale og regionale karakteristika osv., og dermed øke nytte av metoden. Men det var ikke poenget for Lundberg og hans kollegaer den gang, da gjaldt det å teste og beskrive en enkel metode til bruk i skanning av en rekke markeder og anskaffelser med sikte på å finne mulig mistenkelig anbudsatferd. Målet var å finne en statistisk metode som kunne benyttes til å oppdage karteller med et minimum av informasjon – i asfaltkartell-saken bare fra selve tilbudene.

Enkel med små datakrav

Det er enkeltheten og de relativt små datakravene som er det viktigste ved den foreslåtte tilnærmingen, fremgår det av rapporten. Ved mistanke om samarbeidsatferd i et spesielt marked eller under en visse tidsperioder kan den utviklede metoden bli benyttet av f.eks. konkurransemyndigheter for å teste den forholdsmessige uavhengigheten i tilbudsgivingen mellom foretak der det er mistanke om ulovlig samarbeid – og på den måten bidra til at kartellet blir verifisert.

Metoden kan være problematisk å benytte i markeder med lav konsentrasjon og ingen åpenbar forekomst av mistenkte konspiratører. Tilsvarende øker utfordringene når antallet firmaer øker ettersom mulige kartell-kombinasjoner da også øker. På den annen side synes de fleste karteller å oppstå i konsentrerte bransjer, der det er relativt få aktører og som består av store firmaer.

Konkurransemyndighetene har dessuten gjerne strenge prioriteringer når det gjelder å identifisere kartellmedlemmer, og i en slik sammenheng er den utviklede metoden egnet til skanning innenfor et begrenset antall mulige kartell-kombinasjoner – eller for å verifisere mistanker.

Bli den første til å kommentere på "Kan gjøre livet utrygt for dem som prøver seg med ulovlig anbudssamarbeid"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.