Kan spare 50–60 mrd på bedre anskaffelser

Anbud365: Kan spare 50–60 mrd på bedre anskaffelserKlagene på de kommunale anskaffelsene medfører hvert år store kostnader for samfunnet i form av juridiske prosesser og anskaffelser som man ikke vet når kan bli avsluttet.

Skriv ut artikkelen

Mellom 50 og 60 milliarder kroner kan spares dersom kommunale anskaffelser i Sverige faglig og juridisk sett blir vesentlig bedre. Det har Svenskt Näringsliv regnet ut. I nesten hver tredje kommune i grannelandet i øst kommer det i dag klage på hver tiende anskaffelse.

Dette fremgår av undersøkelser som Svenskt Näringsliv har gjort i forbindelse med kartlegging av det lokale foretaksklimaet i Sverige. Gjennomsnittet for andelen klager ligger rundt åtte prosent for samtlige kommuner. Slik Svenskt Näringsliv, som er NHOs søsterorganisasjon, ser det, burde andelen snarere ligget rundt tre– fire prosent. Det leverer bare hver tredje svenske kommune – 96 kommuner –opp til i dag.

Mange klager kommer av dårlig utførte anskaffelser. Ofte ligger de kommunene som har en høy andel klagesaker langt nede på rankingen som Svenskt Näringsliv har over det lokale foretaksklimaet.

Store kostnader

Klagene på de kommunale anskaffelsene medfører hvert år store kostnader for samfunnet i form av juridiske prosesser og anskaffelser som man ikke vet når kan bli avsluttet. For de som har vunnet en konkurranse, er det vanskelig å planlegge og forberede leveransene når klageprosessen gjør at det blir stillstand.

Svenskt Näringsliv har regnet ut at det er et effektiviseringspotensial på åtte–ti prosent ved bedre offentlige anskaffelser. Ettersom det i Sverige anskaffes for om lag 600 milliarder kroner pr år betyr det at anslagsvis 50 – 60 milliarder kan spares på den måten.

50 kunngjøringer pr.dag

Årsberetningen fra Upphandlingsmyndigheten og Konkurrensverket for 2015 viser at det i Sverige i 2014 ble kunngjort nær 18 400 anskaffelser, ca. 50 pr dag. 20 % av Sveriges bedrifter var leverandører til offentlig sektor i 2013. Åtte av ti tilbydere var små eller mellomstore foretak, mens fire av ti leverte tilbud kom fra store foretak i 2013.

45 selskap fikk utbetalt mer enn en milliard kroner fra den offentlige kunden i 2013, mens noe over 141 000 leverandører fakturere den offentlige sektoren for beløp under 100 000 kroner samme år, viser årsberetningene.

Laveste pris vanligst

Av de ca. 3900 offentlige virksomhetene som omfattes av de svenske anskaffelsesreglene, var det bare nær 1 150 som kunngjorde anskaffelser i 2014. Kommunene og kommunalt eide selskaper sto for sju av ti anskaffelser i 2014. Laveste pris var den vanligste tildelingskriteriet, og i gjennomsnitt fikk anskaffelsene 4,5 tilbydere i 2014. Det vanligste var to tilbud.

Bli den første til å kommentere på "Kan spare 50–60 mrd på bedre anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.