Kategoristyring fra intern nytte til strategisk viktig anskaffelsesmetode

Anbud365: Kategoristyring fra intern nytte til strategisk viktig anskaffelsesmetodePå bildet hovedbygningen til Göteborgs universitet, der en masteroppgave om kategoristyring så dagens lys.

Skriv ut artikkelen

Kategoristyring stammer fra privat sektor og har i utgangspunktet mest nytte og virking innomhus i den kjøpende virksomheten. Men etter hvert som metoden sakte, men sikkert brer om seg på området offentlige anskaffelser, utvikler den seg. Den viser seg å utvikle seg til en mer strategisk preget metode ved å skape verdier også på forhold utenfor virksomheten, navnlig miljø og sosiale hensyn. Dette fremgår av en svensk masteroppgave.

Masteroppgaven til Henrik Hellberg Lizama ved Förvaltningshögskolan, Göteborgs Universitet er en effektstudie, «Kategoristyrning i offentlig upphandling». Formålet med studien var å bidra med kunnskap om virkningene av kategoristyring når den benyttes i offentlige anskaffelser. Han ville undersøke hvilke effekter som metoden forventes å lede til og hvilke den fører til.

Resultatet av hans arbeid viser at så vel mål som virkning synes å være de samme. Effektene, heter det, kan deles i tre grupper: Knyttet til de varer og tjenester som kjøpes, virkninger som påvirker organisasjonen og medarbeiderne og virkninger som gjelder påvirkning av markeder og virksomhetens omverden.

Effekter ut over egen organisasjon

Når det gjelder den siste gruppen, pekes det på i oppgaven at kategoristyring på lengre sikt kan føre til flere effekter utenfor den kjøpende virksomheten. I så fall må de handle om at metoden som kommer fra privat sektor, er utviklet til en versjon som blir mer og mer tilpasset det offentliges anskaffelser. En slik utvikling peker i retning av at metoden formes for å møte det mer komplekse miljøet som offentlige anskaffelser tilhører sammenliknet med innkjøp i det private. Det er flere interessenter, flere mål som iblant er motstridende og flere krav, f.eks. til åpenhet.

Studien viser at de effektene som opptrer på kort og mellomlang sikt først og fremt er av den art som kategoristyring forventes å gi også i privat sektor – virkninger innomhus. På denne måten kan studien betraktes som et eksempel på hva som skjer når en styringsmetode fra privat sektor tas i bruk i offentlige sektor. I utgangspunkt, heter det, har metoden samme form og om lag samme virkning som i privat sektor. Imidlertid er det tegn på at den etter en tid formes utfra den sammenheng den befinner seg i, nemlig på det offentlige anskaffelses-området.

Verdier og måloppfyllelse

Ifølge studien er kategoristyring en metode som hjelper til med å gjøre at offentlige anskaffelser skaper verdier og bidrar til måloppfyllelse. Det gjelder i første rekke innomhus, men når det argumenteres for metoden eller annet strategisk innkjøpsarbeid, løftes også de effektene frem som kan ha virkning på omverdenen. Det gjelder f.eks. miljømessige og sosiale hensyn.

Bli den første til å kommentere på "Kategoristyring fra intern nytte til strategisk viktig anskaffelsesmetode"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.