Kjøp av økologisk mat: Mange «små bekker» kan gi innkjøpsmakt

Anbud365: Kjøp av økologisk mat Mange «små bekker» kan gi innkjøpsmaktØkonom Hanna Lindström ved Umeå Universitet har undersøkt hvordan svensk målsetning for kjøp har påvirket produksjonen av økologisk mat.

Skriv ut artikkelen

Offentlige innkjøp kan bidra til mer økologisk produksjon, slås det fast i en svensk avhandling. Selv om offentlig sektor i Sverige bare står for 4% av matmarkedet, fremgår det av analysen som om de ukoordinerte offentlige myndighetene til sammen utgjør en tilstrekkelig stor kjøper til å nå reell innkjøpsmakt. Dermed kan det synes som om offentlig innkjøp kan fungere som politisk styringsinstrument av økologisk mat i Sverige.

Spørsmålet reises i en avhandling fra Umeå Universitet: «Food for Thought – Essays on Green Public Procurement and the Market for Organic Food». Her undersøker økonom Hanna Lindström hvordan svensk målsetning for kjøp har påvirket produksjonen av økologisk mat.

I Sverige har det siden 2006 vært et mål om å bruke minst 25 % økologisk mat i offentlige kantiner og storhusholdninger. Informasjon om svenske kommuners innkjøp av økologisk mat, andel økologisk jordbruksareal og offentlig støtte til økologisk landbruk danner grunnlaget for analysen. Den viser at prosentmålet for bruk av økologisk mat i offentlig sektor har hatt en positiv effekt på omfanget av økologisk produksjon i Sverige.

Kommunale kjøp 

I avhandlingen analyseres også hvordan 25 %-målet har påvirket andelen økologisk mat som kommunene kjøper inn. Analysen omfatter perioden 2003-2016 og resultatene viser at målsetningen har hatt en positiv effekt også på dette.

Avhandlingen konkluderer med at det er en positiv sammenheng mellom kommunale innkjøp av økologisk mat og omfanget av økologisk dyrking i Sverige, og at konkrete mål om bruk av økologisk mat i offentlig sektor derfor kan bidra til økt økologisk produksjon.

Reell innkjøpsmakt

Selv om offentlig sektor i Sverige bare står for 4% av matmarkedet, fremgår det av analysen som om de ukoordinerte offentlige myndighetene til sammen utgjør en tilstrekkelig stor kjøper til å nå reell innkjøpsmakt. Analysen kommer frem til dette hovedsakelig er på aggregert nivå. Den individuelle effekten lokalt er derimot vanskeligere å få øye på. Det er naturlig, heter det, fordi det faktum at produksjonen av økologisk mat ikke nødvendigvis finner stred i samme område som den kjøpende myndigheten er lokalisert. I tillegg kommer at å favorisere lokale leverandører ikke er tillatt etter regelverket.

Politiske mål har en tydelig og positiv effekt på andelen kjøp av økologisk mat, samtidig med at økningen i kostnader per capita knyttet til økologisk mat er ganske markant. Det henger sammen med at man har valgt en økologisk mat-strategi.

Bli den første til å kommentere på "Kjøp av økologisk mat: Mange «små bekker» kan gi innkjøpsmakt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.