Knapt med ressurser – velger laveste pris

Anbud365: Knapt med ressurser – velger laveste prisOffentlige innkjøpere velger laveste pris som tildelingskriterium fordi det er raskere og krever mindre ressurser.

Skriv ut artikkelen

Offentlige innkjøpere velger laveste pris som tildelingskriterium fordi det er raskere og krever mindre ressurser. Det rammer blant annet småbedriftene. Forklaringen er ressursknapphet på innkjøpsleddet i virksomhetene, viser ny svensk forskning.

Det er et par mastergradsstudenter ved Linköpings-universitet som har skrevet oppgaven «Små företag och offentlig upphandling». De to, Christian Albertsson og Housam Attar, vant med oppgaven en av prisene i fjorårets forskningskonkurranse i regi av Konkurrensverket.

Det er ikke få rapporter fra ulike land som har tatt mål av seg å beskrive små– og mikroforetaks forhold til offentlige anskaffelser. Gjerne er det hindrene som identifiseres. Det har også de to fra Linköpings universitet gjort, men deres forskningsmodell har koplet leverandørenes opplevelser og innkjøperens holdninger for å finne mulige samvariasjoner.

 

Transaksjonsbasert synsmåte

En av de valgte variablene som viste større samvariasjon enn andre var at offentlige anskaffelser i Sverige har utviklet seg i retning av en mer transaksjonsbasert synsmåte. Det innebærer at omfanget av tilgjengelige ressurser i forbindelse med en anskaffelse i større grad er blitt en medvirkende faktor.

De to forfatterne skriver at bruken av laveste pris som tildelingskriterium kan sees i sammenheng med at det er en raskere og mindre ressurskrevende tilnærming. Den enkelte innkjøpers ressurser kan være en problematisk faktor, heter det, og innkjøperne mener ifølge deres undersøkelse at de konkrete anskaffelsene ville bli bedre om det fantes mer tilgjengelige ressurser.

Det er viktig at offentlige innkjøpere er seg bevisste de fordeler som en kontrakt med små– og mikroforetak kan gi. Forfatterne mener at innkjøperne til og med bør se bort fra et strengt transaksjonsrettet regime og dermed redusere tendensen til å gi større leverandører fordeler.

Et par andre interessante poenger i de to studentenes oppgave: I mindre grad enn før mener småbedrifter at det offentliges konkurransegrunnlag er vanskelig å tilegne seg, og elektroniske anskaffelser ikke noe hinder for de små.

Bli den første til å kommentere på "Knapt med ressurser – velger laveste pris"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.