Kommune-innkjøp lik endret arealbruk tilsvarende 256 000 fotballbaner

Anbud365: Kommune-innkjøp lik endret arealbruk tilsvarende 256 000 fotballbanerMiljøspendanalysen til Upphandlingsmyndigheten er gjort av Jens Johansson, som er deres bærekraftekspert.

Skriv ut artikkelen

Svenske kommuners 2016-anskaffelser har medført en endret global arealbruk på drøyt 1 milliard kvadratmeter, som tilsvarer mer enn 256 000 fotballbaner eller 25% av Sveriges landareal. Det fremkommer av en analyse i regi av Upphandlingsmyndigheten. Bare utslippene tilsvarer klimapåvirkningen til 5,4 millioner personbiler.

Upphandlingsmyndighetens miljøspendanalyse indikerer hvilken miljøpåvirkning kommunenes offentlige anskaffelser kan ha. Det er m.a.o. en innkjøpsanalyse der også ulike miljøfaktorer er integrert. Analysen baserer seg på hva 286 kommuner har betalt ut til ulike leverandører i løpet av 2016.

Utslippene av drivhusgasser fra svensk kommuners offentlige anskaffelser i 2016 er anslått til 12,3 mill. tonn CO2-ekvivalenter. Det tilsvarer en klimapåvirkning fra om lag 5,4 millioner personbiler.

Arealbruk og innånding

Det er ikke bare klimapåvirkningen som beregnes i analysen, men også utslipp av helseskadelige partikler som innåndes og endret arealbruk som bl.a. kan påvirke det biologiske mangfoldet. Det dreier seg om hvordan areal påvirker det biologiske mangfoldet og hvorledes økosystemer fungerer. Ifølge analysen til Upphandlingsmyndigheten har kommunenes 2016-innkjøp medført en endret global arealbruk på drøyt 1 milliard kvadratmeter, som tilsvarer mer enn 256 000 fotballbaner eller 25% av Sveriges landareal.

Analysen er dessuten delt opp i ulike innkjøpskategorier. Entreprenørarbeid i tillegg til varer og tjenester innen byggsektoren er den kategorien som har størst klimapåvirkning – dette står for 32% av klimapåvirkningen fra alle kommunale innkjøp.

Miljømål viktig ved matvare-kjøp

Den enkeltkategorien som har størst klimapåvirkning er drivstoff, mens kjøp av matvarer har størst påvirkning når det gjelder arealbruk, ifølge den svenske analysen. – Miljømål og hensyn som handler om biologisk mangfold er derfor viktig ved anskaffelse av matvarer, konstaterer Jens Johansson som er Upphandlingsmyndighetens bærekraftsekspert – og som har gjort miljøspendanalysen.

Bli den første til å kommentere på "Kommune-innkjøp lik endret arealbruk tilsvarende 256 000 fotballbaner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.