Kraftsalve på kraftsalve mot forslag om gevinsttak for private velferdsaktører

Anbud365: Kraftsalve på kraftsalve mot forslag om gevinsttak for private velferdsaktørerSvenskt Näringsliv med adm.dir. Carola Lemne i spissen raser mot forslaget om gevinsttak for private aktører.

Skriv ut artikkelen

I Sverige kommer det voldsomme reaksjoner og utfall mot regjeringens forslag om å innføre gevinsttak for private velferds- og skoleforetak med offentlig, økonomisk støtte. Det er et unisont næringsliv som er på barrikadene. Dette på tross av at forslaget fra regjeringen neppe får flertall i Riksdagen.

Den svenske regjeringen ha lagt fram et forslag om et gevinsttak for private, kommersielle aktører i velferds- og skolesektoren. For å drive der må man akseptere at man ikke får tjene så mye man vil. De som er ansvarlige for start eller drift av slike foretak, må på forhånd gjennom en testing for å se om de er egnet.

Fullstendig tonedøv

Reaksjonene fra næringslivet og det reaksjoner har ikke latt vente på seg. Fra NHOs søsterorganisasjon i Sverige, Svenskt Näringsliv, heter det at forslaget bygger på ideologi og myter. Regjeringen har vært fullstendig tonedøv overfor den massive kritikken som er reist mot forslaget. Dersom forslaget gjennomføres, men organisasjonen at minst åtte av ti foretak i denne sektoren trues av nedleggelse. Trolig rammes 100 000-talls elever og omsorgsmottakere.

Ikke råd til ideologisk strid

Friskolornas riksförbund mener også det er oppsiktsvekkende at regjeringen går videre med et hardt kritisert utredningsforslag. Vi har ikke råd til en ideologisk strid som forbyr skoler bare for at de har en viss driftsform.

Handler om nedbygging

Regjeringens forslag handler ikke om kvalitet, mener Almega, som er organisasjon for flere tusen tjenesteforetak. Forslaget går i stedet ut på hvorledes man suksessivt skal bygge ned velfungerende velferdsforetak.

Anekdoter om skandaler

Argumentene fra regjeringen og Vänsterpartiet for gevinsttaket er henvisninger til anekdoter om skandaler og gamle opinionsundersøkelser, ifølge organisasjonen Vårdföretagarna. Det beste ville være om Riksdagens så raskt som mulig stemmer ned forslaget om gevinsttak. Da kunne vi endelig få en mulighet til å diskutere velferdens virkelige utfordringer.

Kommuner rammes

Fra organisasjonen Företagarna lyder det at dersom regjeringen går videre med forslaget, risikeres man langsiktige skadevirkninger for valgfriheten og det frie foretaksklimaet i Sverige. Forslaget kommer til å slå hardt mot landets kommuner, som er de som trenger å dekke opp bortfallet som oppstår når de private aktørene tvinges bort.

Bli den første til å kommentere på "Kraftsalve på kraftsalve mot forslag om gevinsttak for private velferdsaktører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.