Kraftsatsing i Sverige for offentlige innkjøp som effektivt verktøy for sirkulær økonomi

Anbud365: Kraftsatsing i Sverige skal gjøre offentlige anskaffelser til effektivt verktøy for sirkulær økonomiAnna Möller Wrangel er sjef for strategienheten, men for tiden også for forretningsenheten ved Upphandlingsmyndigheten, som nylig har fått et omfattende samfunnsoppdrag fra regjeringen (Foto: Andreas Blomlöf).

Skriv ut artikkelen

Offentlige anskaffelser skal være sirkulære, giftfrie og fossilfrie. Det er den svenske regjeringens marsjordre til Upphandlingsmyndigheten, som nå skal starte en offensiv for å gjøre det offentliges anskaffelser til et effektivt verktøy for å omstille til sirkulær økonomi. Utvikling av kriterier, veiledning og spredning er nøkkelbegreper i oppdraget, som i år er fulgt opp med en ekstrabevilgning på 15 mill for å komme i gang.

Svenske offentlige oppdragsgivere kjøper årlig for om lag 800 milliarder. Det er denne «innkjøpsmuskelen» som regjeringen i vårt naboland i øst nå skal styrke.

Et sentralt ledd i denne satsingen er et oppdrag til Upphandlingsmyndigheten, som innebærer å styrke og utvikle offentlige anskaffelser. Formålet er at anskaffelsene skal bidra til omstillingen til en sirkulær økonomi. Dermed kan det offentliges anskaffelser bidra til klimaomstillingen ved at behovene i økende grad tilgodeses i pakt merd den klimapolitiske handlingsplanen og strategien for sirkulær økonomi.

Teknikknøytrale kriterier

Blant annet skal Upphandlingsmyndigheten utvikle teknikknøytrale kriterier for sirkulære, giftfrie og fossilfrie produkter og tjenester. Arbeidet skal til å begynne med først og fremst innrettes mot de mest prioriterte produkt- og materialstrømmene i pakt med regjeringens strategi for sirkulær økonomi.

Upphandlingsmyndigheten skal dessuten utvikle og suksessivt skjerpe kriteriene for anskaffelser som fører til nullutslipp fra arbeidsmaskiner og tunge veitransporter. I tillegg skal det lages en veiledning som gjør det lettere med anskaffelser som gir elektrifisering av transporter og arbeidsmaskiner.

15 mill i 2022

Til denne satsingen avsetter den svenske regjeringen i år 15 millioner. Pengene skal gå til å styrke det støttemateriellet som er i dag, men også på lengre sikt å videreutvikle og fordype generell og avansert veiledning på alle innkjøpsområder. Dessuten er hensikten å sørge for spredning og kommunikasjon av materialet.

Oppdraget er, skriver regjeringen, på linje med strategien for sirkulær økonomi og har dessuten forankring i forslaget fra samarbeidsprogrammet Näringslivets klimatomställning. I forslaget ligger at staten bør gå foran og statlige myndigheter må derfor anskaffe mer giftfritt.

Bli den første til å kommentere på "Kraftsatsing i Sverige for offentlige innkjøp som effektivt verktøy for sirkulær økonomi"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.