Måtte vente i 14 måneder på klageavgjørelse, direkteanskaffelser ble løsningen

Anbud365: Måtte vente i 14 måneder på klageavgjørelse, direkteanskaffelser ble løsningenSaksbehandlingen av klagen har drøyd lengre enn gjennomsnittstiden for slike saker, understreker Kammarrätten i Sundsvall og gav oppdragsgiver rett til å direkteanskaffe.

Skriv ut artikkelen

De måtte vente i 14 måneder før den svenske klagedomstolen gjorde seg ferdig med klagen på deres inngåtte avtale om skoleskyss. Så lenge kunne den spesialpedagogiske myndigheten være uten å tilby skoleskyss, så da ble direkteanskaffelse på direkteanskaffelse løsningen. Den siste av disse kom rett før klagedomstolen var ferdig, og ble velsignet av samme kammarrätt.

Saken for Kammarrätten i Sundsvall handlet om direkteanskaffelse av skoleskyss (mål 3013-20). Bakgrunnen er at en spesialpedagogisk skolemyndighet i februar 2019 tildelte en kontrakt om skoleskyss for tre skoler. Det kom inne en klage på tildelingsbeslutningen og kammarrätten besluttet om lag 14 måneder etter at anskaffelsen måtte gjøres om.

I påvente av domstolens avgjørelse gjorde så myndigheten en direkteanskaffelse for høstterminen 2019 og vårterminen 2020. Kontrakten ble signert i juni 2019. Også denne avalen havnet i domstolsystemet, men kammarrätten besluttet at avtalen kunne bestå på grunn av tvingende allmennhensyn.

Enda en direkteanskaffelse

I april 2020 – dagen før kammarrätten kom med sin beslutning om at den opprinnelige avtalen skulle gjøres om, kom enda en direkteanskaffelse. Nå gjaldt det skoleskyss for høsten 2020. Det er denne som Kammarrätten i Sundsvall nå har hatt til behandling.

Først fant förvaltningsrätten at den siste av direkteanskaffelsene ikke var gyldige. Det var, heter det, ikke noe slikt hastverk som legitimerte avtalen. Men kammarrätten kom til en annen konklusjon.

Kan ikke lastes myndigheten

Domstolen trekker frem at skolemyndigheten har dokumentert at det har vært absolutt nødvendig å gjennomføre direkteanskaffelsen og at åpenbart hastverk forelå. At hastverket foreligger, kan ikke lastes myndigheten, mener kammarrätten. Det er hverken sviktende planlegging eller spørsmål om kommunen kunne ha foretatt et annet, mindre inngripende tiltak enn direkteanskaffelse.

Saksbehandlingen av klagen har drøyd lengre enn gjennomsnittstiden for slike saker, understreker domstolen, og hadde dermed rett til å direkteanskaffe.

Mange klager

I Sverige er klager på skoleskyss, elevreiser og transport mange. Det er ikke uvanlig at en anskaffelse som i dette tilfellet, er utsatt for mange klageprosesser. Det er kompliserte anskaffelser som påvirker kommunenes innbyggere direkte, skriver Sveriges Kommuner och Regioner i en kommentar til dommen, som er gjengitt i deres nyhetsbrev om anskaffelsesrett.

Bli den første til å kommentere på "Måtte vente i 14 måneder på klageavgjørelse, direkteanskaffelser ble løsningen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.