Mer og mer privat i Kommune–Sverige

Anbud365: Mer og mer privat i Kommune–SverigeRapporten fra SKL viser også at andelen brukere, elever og pasienter som er i offentlig finansierte virkomheter som utføres av private, øker.

Skriv ut artikkelen

Jevnt og trutt øker svenske kommuners og landstings kjøp av varer og tjenester fra private. Det viser seg også i antallet sysselsatte. Mens antallet ansatte i Kommune–Sverige i mange år sank, økte antallet ansatte i private foretak som utførte virksomhet helfinanseirt av det offentlige. I 2013 var denne økningen 14 000.

Svenske kommuner kjøpte i 2014 varer og tjenester fra private virksomheter for 93 milliarder kroner. Tilsvarende for landstingene (fylkeskommunene) var 55 milliarder. Det viser rapporten «Köp av verksamhet 2014. Kommuner, landsting och regioner 2006–2014» fra Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Oversikten viser at kommunene, landstingene og regionene kjøper stadig mer av sin virksomhet fra private.  Økningen i perioden var størst de første årene, mens den senere ahr flatet ut. I 2014 utgjorde andelen kjøpt virksomhet 17 prosent av kommunenes totale kostnader. Det er en økning med fem prosentenheter sammenlikent med 2006.  Økningen fra 2013 til 2014 bar bare 0,3 prosent.

 

Store forskjeller

Det er imidlertid store forskjeller mellom de enkelte enhetene i Kommune–Sverige på detet området. Ni av ti kommuner som har størst andel innkjøpt virksomhet fra private fins i Stockholms län. 24 kommuner har mer enn 20 prosent kjøpt virksomhet, og av disse ligger 18 i Stockholms län. 53 kommuner kjøper inn mindre enn fem prosent, 185 mindre enn ti prosent.

Stockholms läns landsting kjøper både volummessig og prosentuelt mest virksomhet fra private utførere.

Rapporten fra SKL viser også at andelen brukere, elever og pasienter som er i offentlig finansierte virkomheter som utføres av private, øker.

 

Ansatte

Omtrent en femtedel av de sysselsatte innenfor velferdsområdet er nå ansatt utenfor den offentlige sektoren, samtidig med at virksomheten stort sett er helt offentlig finansiert. Det er først og fremst i private foretak som tallet på syssesatte øker innenfor helse, skole og omsorg øker. Økningen har vært stabil i hele perioden 2007–2011. I 2013 var økningen ca. 14000 sysselsatte personer eller seks prosent. Sysselsettingen i kommuner og landsting i Sverige har sunket i perioden 2007–2011, men i de to siste årene (2013/2014) er det en svak økning.

I kommunesektoren er pedagogiske virksomheter og helse/omsorg de to store . De står for henholdsvis 43 og 40 prosent av kommunenes samlede kostnader. I 2014 kjøpte begge fra private for 42 milliarder. Det er ca. 18 prosent av de totale kostnadene for de pedagogiske virksomhetene, ca. 19 prosent for helse og omsorg.

Bli den første til å kommentere på "Mer og mer privat i Kommune–Sverige"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.