Mottakeren av bestikkelser ble dømt, de som «bestakk», ble frikjent

Anbud365: Mottakeren av bestikkelser ble dømt, de som «bestakk», ble frikjentEn fersk korrupsjonssak i Sverige handlet om en offentlig ansatt med påvirkningsmuligheter på anskaffelser og representanter for en leverandør til den ansatte arbeidsgiver.

Skriv ut artikkelen

Den offentlig ansatte som hadde – til seg selv og en kollega – bestilt verktøyskap av en leverandør, ble dømt for å ha mottatt bestikkelser, mens leverandøren som hadde levert skapene, ble frikjent. Dette er resultatet av en korrupsjonssak som nylig verserte i det svenske domstolsystemet. I ankesaken trodde retten på de to leverandørrepresentantene som hevdet at de ikke hadde grunn til å tvile på at kjøpet skulle gå til den offentlige oppdragsgiveren, ikke til privat bruk.

Saken gjaldt en ansatt i et landsting (fylkeskommune) og to representanter for en leverandør til dette landstinget. Den ansatte hadde ansvaret for ambulansebilene, og han hadde mulighet for å påvirke konkurransegrunnlaget for anskaffelser der den aktuelle leverandøren deltok.

Den ansatte hadde så bestilt to verktøyskap hos den leverandøren saken gjaldt – det ene skulle leveres hjem til den ansatte, det andre til en kollega. Landstinget betalte via en kvittering over en konto som den landstings-ansatte disponerte.

Bestikkelser og utroskap

Den landstings-ansatte og de to representantene for leverandøren ble tiltalt for å ta imot og gi bestikkelser. Den landstings-ansatte ble også tiltalt for utroskap overfor sin arbeidsgiver.

Tingsrätten slo fast at det uten tvil var snakk om å utnytte fordeler, og pekte på den betydelige verdien og at den landstingsansatte var innblande i anskaffelser der leverandøren var delaktig. De tiltalte nektet og leverandør-representantene hevdet at de mente at verktøyskapene skulle tilfalle landstinget. De ble informert om at verktøyene bare skulle males og merkes først. Det var ikke ment til privat bruk. Den gode relasjonen de hadde til den landstings-ansatte, gjorde at de ikke hadde noen grunn til å mistro informasjonen derfra.

Dømt – og frikjent

I tingsrätten ble den landstings-ansatte dømt for å ha mottatt bestikkelser, likeledes for utroskap overfor sin arbeidsgiver. Også leverandør-representantene ble dømt for slik utroskap, ettersom de hadde innsyn i hva som foregikk. I tillegg ble de dømt for å ha gitt bestikkelser.

Ettersom den ansatte på oppfordring fra sin arbeidsgiver hadde sagt opp og at leverandørselskapet var blitt utelukket fra fremtidige anskaffelser, nøyde tingsrätten seg med en betinget fengselsdom – i tillegg til en foretaksbot på 100 000 kroner.

Men anken til hovrätten førte frem for de to leverandør-representantene. Her ble de frikjent, fordi retten slo fast at det ikke var mulig å være helt sikker på at de to forsto at verktøyskapene ikke skulle komme landstinget til gode. Dessuten mente Göta hovrätt at det ikke var grunnlag for å påstå at det lå en hensikt bak deres handlemåte i saken.

Bli den første til å kommentere på "Mottakeren av bestikkelser ble dømt, de som «bestakk», ble frikjent"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.