Næringslivets tillit til svenske kommuners anskaffelser på et lavmål

Anbud365 :Næringslivets tillit til svenske kommuners anskaffelser på et lavmålSvenskt Näringslivs anskaffelselsesekspert, Ellen Hausel Heldahl, kommenterer resultatene av en undersøkelse av tilliten til anskaffelser i svenske kommuner.

Skriv ut artikkelen

Næringslivets karakter for svenske kommuners anskaffelser har aldri vært lavere enn i år, bare 2,63 på en skala til 6. Et nedslående resultat, konstaterer Svenskt Näringsliv. Samtidig har aldri kommunene vært bedre på anskaffelser enn i dag. Imidlertid har forventningene økt. Det er noe av forklaringen på den svake karakteren, ifølge næringslivsorganisasjonen bak undersøkelsen som har avdekket status. Nær 5800 bedrifter gav svar i undersøkelsen.

Sveriges NHO – Svenskt Näringsliv – måler hvert år hvordan klimaet for næringsvirksomhet er i de ulike kommunene. Ett av spørsmålene som stilles, er hvordan bedriftene opplever at anskaffelsene fungerer i kommunene.

Ca. 5 800 bedrifter svarte i år på spørsmålet om hva de mener om anskaffelsene. Dette gir et bilde av situasjonen i svenske kommuner. Mange av svarene, heter det i en omtale av resultatene fra Svenskt Näringsliv, handler om bedriftenes forutsetninger for å kunne delta i anbudsprosesser, om irrelevante og feilaktige krav og om altfor stort fokus på lave priser i stedet for på bra kvalitet. Mange gir også uttrykk for at det er vanskelig å få informasjon om anskaffelser. Det bekymrer, konstaterer Svenskt Näringsliv.

Mangel på oppfølging

Et annet poeng som bringes opp, er mangel på oppfølging. Kombinasjonen kunnskapsmangel og sviktende oppfølging er ødeleggende for det offentlige anskaffelsesregimet, heter det – med andre ord fins det grunner til at så mange prosjekter opplever budsjettsprekk. I en forskningsrapport tas det til orde for at Sverige innfører et masterpogram på universitetsnivå for innkjøpere, dvs. for de personene som har en grunnutdannelse innenfor f.eks. IT eller bygningsingeniør. Det er et svært godt forslag, konstaterer Sveriges svar på NHO.

Den pandemien vi befinner oss i akkurat nå, poengterer Svenskt Näringsliv, understreker betydningen av at det er viktig med høy kompetanse i innkjøpsorganisasjonene, dels for å sikre at det kommer varer og tjenester av god kvalitet, dels fordi de offentlige finansene er i ferd med å bli anstrengte.

Aldri vært bedre

Svenskt Näringsliv slår fast at kommunene aldri har vært bedre på anskaffelser enn de er i dag. Samtidig er imidlertid forventningene blitt høyere. Det kan, fremheves det, skyldes at offentlige anskaffelser har havnet i offentlig søkelys de siste årene – med en nasjonal anskaffelsesstrategi og mye politisk snakk om «den gode anskaffelsen». Media har også blitt veldig aktive i å skrive om anskaffelser når det har gått galt. Mange som arbeider med anskaffelser ute i kommunene, føler seg frustrerte over manglende interesse og engasjement hos det ledende skiktet i kommunene, fremholder Svenskt Näringsliv, som understreker at et strategisk anskaffelsesarbeid må gjennomsyre hele forvaltningen og krever derfor engasjement fra – først og fremst – kommune- og økonomisjef for å bli vellykket.

Bli den første til å kommentere på "Næringslivets tillit til svenske kommuners anskaffelser på et lavmål"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.