Norsk anskaffelse trekkes frem i svensk rapport om verktøy for å nå klimamål

Anbud365: Norsk anskaffelse trekkes frem i svensk rapport om verktøy for å nå klimamålEffektive myndigheter, virkningsfull regelgivning og bærekraftige anskaffelser er budskapet i en rapport som Kungliga IngenjörsVetenskaps Akademien (IVA) i Sverige har lagt fram. På bildet adm.dir. i IVA, Tuula Teeri.

Skriv ut artikkelen

Norske anskaffelser av helelektriske ferger trekkes frem i en svenske vitenskapsrapport som et eksempel på statlige initierte anskaffelser for å fremme miljø- og klimamål. Innovasjonsanskaffelser og førkommersielle anskaffelser bør i økt utstrekning benyttes til å fremme nyvinninger innenfor klimapolitikken. Forutsetningene for dette, må imidlertid tydeliggjøres og forsterkes, heter det i rapporten.

Det er Kungliga IngenjörsVetenskaps Akademien (IVA) som står bak rapporten «Så klarar det svenska samhället klimatmålen – En delrapport från IVA-projektet Vägval för klimatet». Effektive myndigheter, virkningsfull regelgivning og bærekraftige anskaffelser er budskapet. Med anskaffelser tenker man på såkalte teknikkanskaffelser, som er en anbudsprosess som fremme og stimulere utvikling av ny teknikk. I tillegg kommer øvrige anskaffelser og førkommersielle anskaffelser.

Dert pekes på at det offentlige Sverige kunngjør 18 500 anskaffelser årlig til en samlet verdi av 700 milliarder. Fram til 2045 blir det 17 500 milliarder.

Kan brukes i økt utstrekning

Innovasjonsanskaffelser og førkommersielle anskaffelser bør i økt utstrekning benyttes til å fremme nyvinninger innenfor klimapolitikken, heter det. Forutsetningene finnes allerede i dag, nemlig å ha mulighet til å stille krav om klimanøytrale alternativer. Disse forutsetningene må tydeliggjøres og forsterkes, understrekes det i rapporten.

Regelverkene som bestemmer rammene er ikke statistiske, men kommer til å bli forandret over tid. Derfor er det viktig både å påvirke regelverket og ivareta de muligheter som endringene gir. Utdannings og informasjonsarbeidet blir en viktig del av området offentlige anskaffelser. Staten har en rolle i å ta en del av risikoen i de tilfeller der de nasjonale interessene for en viss utvikling kan være større enn hva kommuner og regioner makter å gjennomføre på egen hånd, poengteres det i rapporten.

Norsk anskaffelse

Som et eksempel på statlig initiert teknikkutvikling nevnes biofyrte kraftvarmeverk med røykgasskondensering, teknikkanskaffelse av energigunstige kjøle- og fryseskap og Norges anskaffelse av helelektriske ferger.

Bli den første til å kommentere på "Norsk anskaffelse trekkes frem i svensk rapport om verktøy for å nå klimamål"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.