Ny svensk avtale med kniven på strupen for leverandører av sykehushansker

Anbud365: Ny svensk avtale med kniven på strupen for leverandører av sykehushanskerBjörn Eriksson er helse- og omsorgsdirektør i Region Stockholm, som har inngått avtale om kjøp av sykehushansker med skjerpede krav når det gjelder arbeidsvilkår for de ansatte på produksjonsstedene (foto: Anna Molander).

Skriv ut artikkelen

En ny svensk avtale om kjøp av sykehushansker skjerper krav til produsentene, som i stor grad holder til i Malaysia, når det gjelder arbeidsvilkårene til de ansatte. En ordning som setter gjestearbeidere i bunnløs og ofte livslang «rekrutteringsgjeld», skal bort. Alt som har med rekruttering skal fabrikken selv stå for, ikke arbeiderne. Dette må interesserte leverandører – ofte svenske forhandlere – verifisere allerede når de leverer tilbud. Da må de ha orden på sine leveransekjeder! Kontrollmuligheter er etablert.

I Sverige samarbeider regionene om en nasjonal samordning kalt «Hållbar upphandling». De offentlige sykehuseierne har innenfor rammen av denne samordningen fordelt arbeidet med å overvåke og følge opp ulike produktkategorier som betegnes som høyrisiko når det gjelder bærekraft.

En ny avtale om operasjonshansker trådte i kraft 1. april i år. Det meste av den globale hanskeproduksjonen foregår i Malaysia, og i den nye avtalen er arbeidsvilkårskravene skjerpet. Det samme gjelder i en avtale om undersøkelseshansker fra 1. juni i fjor.

Hansker for om lag 60 mill

Det er Region Stockholm som har ansvaret for slike avtaler. I et normalår kjøper regionen hansker for om lag 60 millioner svenske kroner. Behovet har økt under corona-pandemien.

Tidligere revisjoner på produksjonsstedet er grunnlaget for de nye kravene. Utfordringen er at det er gjestearbeidere fra bl.a. Nepal og Bangladesh. Disse avkreves en «rekrutteringsgjeld» på opptil 5000 dollar. For fattige migranter kan det føre til livslang gjeldssituasjon.

Tidlig verifisering

I den nye avtalen er det med skall-krav til leverandøren om at han allerede ved levering av tilbud må verifisere at fabrikken – ikke de ansatte – skal stå for alle rekrutteringskostnader. Så lenge man bare stilte dette kravet som et kontraktsvilkår, hadde man ikke gode nok verktøy til å følge opp om kravet ble etterlevet.

Det er nå tilgjengelig ressurser i samordningen «Hållbar upphandling» slik at man kan gjøre revisjoner på fabrikkene i Asia. Dermed har man grunnlag for å håndtere avvik og iverksette tiltak ved kontraktsbrudd.

Også «gulrot»

Det er ikke bare «pisk», men også «gulrot» i avtalen. Leverandører som kan vise til gode oppfølgingssystemer i sine leveransekjeder kan få en spesiell bonus. Å ha orden på sine leveransekjeder koster penger, slik at oppdragsgiverne har ordnet konkurransene slik at det også er mulig å vinne selv om man ligger noe høyere i pris.

Bli den første til å kommentere på "Ny svensk avtale med kniven på strupen for leverandører av sykehushansker"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.