Offentlig privat innovasjonssamarbeid – et alternativ til førkommersiell anskaffelse

Anbud365: Offentlig privat innovasjonssamarbeid – et alternativ til førkommersiell anskaffelseAdvokat Catharina Piper ha anskaffelser som fagområde, og har vært engasjert av det offentlige i Sverige for å spre kunnskap om OPI (Offentlig Privat Innovasjonssamarbeid).

Skriv ut artikkelen

Etter gjennomført markedsdialog, men før en anskaffelse eventuelt settes i gang, kan oppdragsgiver og leverandørmarkedet inngå et offentlig privat innovasjonssamarbeid (OPI). En svensk ekspert anbefaler imidlertid at man forhører seg med en jurist før man inngår et slikt samarbeid, og at man kunngjør at et slikt samarbeid er på gang. OPI kan sees på som et alternativ til en førkommersiell anskaffelse – uten vederlag til leverandørene.

Til forskjell fra innovasjonspartnerskap er OPI (Offentlig Privat Innovasjonssamarbeid) ikke en anskaffelsesprosess, men en del av en dialog som kan føre til at man gjennomfører en anskaffelse. Det er en form for strukturert markedsdialog, sier advokat Catharina Piper i et intervju på sidene til Sveriges Offentliga Inköpare (SOI). Hun har hatt et offentlig oppdrag med formål å formidle kunnskap om OPI.

Formålet med OPI er å gå fra å lytte til hva markedet i øyeblikket kan tilby (markedsdialog) til å utvikle og teste løsninger innenfor en legalt godkjent ramme. Advokat Piper anbefaler at man har kontakt med en jurist før man inngår en OPI-avtale.

Alternativ til førkommersiell anskaffelse

Hun poengterer at OPI kan være et alternativ til en førkommersiell anskaffelse, men uten eller bare med symbolsk vederlag til leverandøren. Begge parter er på samme side, og tiden vil vise om det fører til en anskaffelse. Det tegnes en utviklingskontrakt. Metoden er utviklet i Danmark og er i Sverige bl.a. benyttet i prosjektet «Behovstilpasset avfallstømming i nordvestre Skåne». I dette prosjektet søker man «on-demand»-løsninger for fremtidens digitaliserte avfallssektor.

Samarbeidet gir den offentlige aktøren mulighet til økt effektivitet, innovasjon og samfunnsnytte gjennom å stille rett krav i fremtidige anskaffelser og den private aktøren får økt innsikt i den offentlige aktørens arbeidsmåte og mål, fremholder advokat Piper. Den private aktøren får også mulighet til å teste et mulig fremtidig marked. For det offentlige innebærer det å gå fra å lytte til markedet til å utvikle sammen med markedet for senere hen, om behovet finnes, anskaffe varen eller tjenesten.

Anbefaler kunngjøring av OPI

Hun anbefaler at man kunngjør at man skal inngå et OPI, og det kan være en eller flere oppdragsgivere og en eller flere leverandører med i samarbeidet. Flere småbedrifter har bidratt i OPI, og dessuten kan en konkurranse etter gjennomført OPI, godt vinnes av en leverandør som ikke har deltatt i samarbeidet.

Bli den første til å kommentere på "Offentlig privat innovasjonssamarbeid – et alternativ til førkommersiell anskaffelse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.