Offentlige anskaffelser blant «topp tre» i administrative byrder

Anbud365: Offentlige anskaffelser blant «topp tre» i administrative byrderStatskontoret i Sverige har identifisert, analysert og levert forslag til om og i så fall på hvilken måte statlig administrasjon kan reduseres, forenkles eller automatiseres. På bildet: Generaldirektør i Statskontoret, Ingvar Mattson (foto:Thomas Carlgren).

Skriv ut artikkelen

Da svenske sjefer i statlige virksomhet skulle svare på hva de syntes førte til administrative byrder, svarte 81% at det var regelverket om offentlige anskaffelser. Det skaffet offentlige anskaffelser en «topp tre»–plassering. Bare arkivering og intern styring og kontroll ble nevnt oftere. Dette fremgår av en rapport fra Statskontoret.

Statskontoret er et serviceorgan for den svenske regjeringen. Her gjøres utredninger og analyser på en rekke områder nettopp på oppdrag av regjeringen. Rapportene fra Statskontoret legges til grunn for effektivisering og nye vurderinger av statlig virksomhet. Ett av oppdragene har vært å kartlegge, analysere og på enkelte områder fremme forslag når det gjelder statlig styring av statlig og kommunal virksomhet.

Sist høst kom det en delutredning, «Mer tid till kärnverksamheten (2016:19)». Her har Statskontoret identifisert, analysert og levert forslag til om og i så fall på hvilken måte statlig administrasjon kan reduseres, forenkles eller automatiseres. Utgangspunktet var eksisterende studier og forskning, en rekke intervjuer med forskere og representanter for myndighetene, en serie såkalte fokusgrupper og en undersøkelse blant administrative ledere i statlige virksomheter. 242 – eller 70% – svarte på sistnevnte undersøkelse.

Blant «topp tre»

I alt oppgav de administrative statsledere 16 ulike områder som de mente medførte administrasjon. Hele 81 % oppgav at regelverket om offentlige anskaffelse i stor eller ganske stor utstrekning førte til administrasjon. Det gav en «topp tre»–plassering blant de registrerte områdene. Bare arkivlov og –regler, sammen med bestemmelser om intern styring og kontroll, oppnådde mer oppslutning i spørsmålet om hva som var administrativt krevende.

Et flertall opplever heller ikke at kostnaden for administrasjonen motsvarer nytten som dette eventuelt gir til den samme virksomheten.

Viktig å redusere byrden

Statskontoret poengterer at regelverket for offentlige anskaffelser skaper mye administrasjon for virksomhetene, og understreker at det er viktig at regjeringen fortsetter sitt arbeid med å redusere denne administrative byrden.

Vi har, fremholder Statskontoret i sin rapport, vanskelig for nærmere å bedømme nytten, men kan konstatere at regelverket innebærer at virksomhetene har prosesser og prosedyrer som forventes å lede til transparens og at de bruker tilgjengelige midler effektivt.

Aktuelle tiltak

Noe er gjort – og gjøres – for å utvikle arbeidet med offentlige anskaffelser, heter det. Upphandlingsmyndigheten er opprettet. Den skal bl.a. gi støtte til offentlige oppdragsgivere, grensen for direkteanskaffelser er hevet og arbeidet med elektroniske kommunikasjon i anskaffelser fortsatt er høyt prioritert. Arbeidet med å utvikle lovgivningen pågår, skrev Statskontoret i rapporten som kom sist høst – noen uker før Sveriges nye lovverk om offentlige anskaffelser trådte i kraft.

I en kommentar til nettavisen Upphandling24 sier generaldirektør i Upphandlingsmyndigheten, Inger Ek, at e–handel og forenklinger er veien å gå for å redusere den administrative byrden. Ved at flere benytter e–handel høynes også kvaliteten i hele anskaffelsesprosessen, fremhever hun.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser blant «topp tre» i administrative byrder"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.