Ønsker å skjerpe tilsyn med anskaffelser – vil doble straffegebyr-taket

Anbud365: Ønsker å skjerpe tilsyn med anskaffelser – vil doble straffegebyr-taketSom ny civilminister overtok Lena Micko for kort tid siden ansvaret for offentlige anskaffelser i den svenske regjeringen (foto: Ninni Andersson/ Regeringskansliet).

Skriv ut artikkelen

Konkurrensverket i Sverige ønsker å doble øvre grense for straffen for offentlige virksomheter som foretar ulovlig direkteanskaffelser. I dag er høyeste mulig gebyrbeløp 10 mill, i forslaget 20 mill. Forslaget er – sammen med en rekke andre tiltak for å skjerpe tilsynet med offentlig anskaffelsesvirksomhet – på høring. Dette opplyste den nye civilministeren, Lena Micko, i et foredrag nylig.

Micko overtok for kort tid siden ansvaret for offentlige anskaffelser i den svenske regjeringen. Hun ble hentet fra Sveriges Kommuner och Regioner, som er søsterorganisasjon til KS. Nylig deltok hun på den svenske samarbeidsorganisasjonen Almegas anskaffelsesdag.

Der rettet hun bl.a. oppmerksomheten mot forslag fra Konkurrensverket om skjerpede tilsynstiltak. Disse forslagene er for tiden på høring. Bl.a. foreslås at høyeste beløp for overtredelsesgebyr blir hevet fra 10 til 20 mill. svenske kroner. Likeledes tar Konkurrensverket til orde for å forlenge fristen de har på seg til eventuelt å anlegge sak ved domstolene i tilfelle alvorlige brudd på anskaffelsesreglene. Endringene skal, etter forslaget, tre i kraft 1. juli neste år.

Tillitsskadelig atferd

En ny oppgave forslås dertil å bli lagt til de svenske konkurransemyndighetenes instruks i dag, og det er at de får anledning til å vie oppmerksomhet til og motvirke korrupsjon og annen tillitsskadelig atferd. Endringen skal, etter forslaget, tre i kraft allerede ved kommende årsskifte.

Micko understreket at man forventer i stadig økende grad at leverandørene blir samarbeidspartnere. Funksjonsanskaffelser blir en løsning, og da må det stilles tydelig krav og forventninger fra virksomhetene. Hun la vekt på det ansvaret ledelsen har for å se på dette som strategiske spørsmål, ikke noe som forblir i innkjøpsavdelingen, men løftes opp på strategisk nivå.

Strategisk verktøy

Sverige har en nasjonal anskaffelsesstrategi, som civilministeren mente ville være en viktig støtte i det offentliges bestrebelser på å få innkjøp opp som et strategisk verktøy. Når representanter for regjeringen er omkring i de aktuelle virksomhetene, er det nettopp spørsmålet om strategisk innkjøp man tar opp, opplyste Micko. Anskaffelser må rett og slett bli en del av virksomheten, kort og godt.

Det er ikke bare forslaget om styrket tilsyn fra Konkurrensverket som er på gang i Sverige. De har også hatt en forenklingsutredning på høring. Det samme gjelder en utredning som gjelder klagehåndteringen. Hun kunne ikke, ifølge svensk presse, konkretisere hvilke forslag som i sin tur ville komme fra regjeringen – bare at spørsmålet er under forberedelse eller at det kommer innen kort tid.

Dyrevern

Regjeringen skal komme tilbake til spørsmålet om dyrevern i forbindelse mede anskaffelser, opplyst civilministeren, som slo fast at det nå er viktig å komme med forslag som betyr forbedring og forenkling, samtidig som vi sikrer oss mot at leverandører foretar seg noe ulovlig.

Bli den første til å kommentere på "Ønsker å skjerpe tilsyn med anskaffelser – vil doble straffegebyr-taket"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.