Oppfordrer til bærekraft-sertifisering av 50% av innkjøpene innen 2020

Anbud365: Oppfordrer til bærekraft-sertifisering av 50% av innkjøpene innen 2020Oppropet #ModUpp2020 med utfordring til offentlige oppdragsgivere i Sverige.

Skriv ut artikkelen

Offentlig sektor må omstille seg til «moderne anskaffelser», og veien dit er å benytte seg av tredjeparts miljømessige og sosiale bærekraftssertifisering. Det fremgår av et opprop fra seks svenske organisasjoner med bærekraft som mål. Offentlige virksomheter kan bli medlem av  prosjektet #ModUpp2020 hvis de setter som mål at 50% av innkjøpte produkter innen 2020 skal være merket med slike sertifiseringer.

#ModUpp2020 er et kostnadsfritt samarbeidsprosjekt som oppfordrer offentlig sektor til å omstille seg til «moderne anskaffelser» gjennom å bidra til en bærekraftig utvikling ved å håndtere skattepengene på en ansvarlig måte. Bak oppfordringen står Bra Miljöval (Naturskyddsföreningen), EU Ecolabel (Miljömärkning Sverige), Fairtrade Sverige, KRAV,  MSC (Marine Stewardship Council), Svanen (Miljömärkning Sverige), TCO Certified (TCO Development).

For å kunne delta i #ModUpp2020 forventes det at oppdragsgiveren har som mål at minst 50% av alle innkjøpte produkter skal være merket med en tredjeparts miljømessige og sosiale bærekraftssertifisering senest 2020. I oppropet fins retningslinjer som skal være til hjelp for de virksomhetene som ønsker å nå det beskrevne målet og således omstille seg til «moderne anskaffelser».

Retningslinjer

Retningslinjene er nedfelt i seks punkter:

  • Forankre bærekraftige anskaffelser i virksomheten
  • Gjør anskaffelser til en del av bærekraftsarbeidet
  • Innled dialog med leverandørene
  • Still krav om tredjepartssertifisering
  • Kravene skal oppfylles gjennom hele kontraktstiden
  • Sørg for å informere internt

I oppropet beskrives også fordeler ved tredjepartssertifisering. Slike gjør det mulig på en ressurseffektiv måte å stille og verifisere bærekraftskrav på ulike produktkategorier, heter det. Oppfølging av miljømessige og sosiale krav som stilles i en anskaffelse, blir lettere. Man oppnår trygghet for at kravene som stilles granskes av en uavhengig part og er kontinuerlig oppdatert.

Bli den første til å kommentere på "Oppfordrer til bærekraft-sertifisering av 50% av innkjøpene innen 2020"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.