Plikt til å avvise leverandører som er miljøsyndere

Anbud365: Plikt til å avvise leverandører som er miljøsyndereCivilminister Ardalan Shekarabi har ansvar for politikkområdet offentlige anskaffelser i den svenske regjeringen. (Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet)

Skriv ut artikkelen

Offentlige innkjøpere i Sverige får etter 1. januar 2017 plikt til å avvise leverandører som bryter mot miljø–, sosiale– og arbeidsrettslige regler, ifølge regjeringen. Den har lansert et revidert forslag til «sosiale hensyn» som skal tas ved offentlige anskaffelser. Næringslivets organisasjoner tordner mot forslagene.

Den svenske regjeringen har sendt et revidert forslag til lagrådet om sosiale og miljømessige krav til bruk ved offentlige anskaffelser. Lagrådets oppdrag omfatter å granske hvordan lovforslag forholder seg til grunnlovsbestemmelser, rettsordningen generelt og rettssikkerhetskravene. Behandlingen går også ut på å vurdere hvorledes regelverk forholder seg til hverandre, om forslaget er slik utformet at loven trolig tilgodeser formålet og hvilke problemer som kan oppstå ved praktiseringen av det.

Skal stille vilkår

Forslaget innebærer at den offentlige virksomheten skal stille vilkår når det gjelder lønn, ferie– og arbeidstid dersom det er nødvendig og om vilkårene lar seg stille. Dersom det vurderes at det er en risiko for underbetalte arbeidsvilkår skal slike krav stilles. Det er den enkelte oppdragsgiver som bestemmer om det er behov.

Særskilte vilkår kan også stilles, f.eks. om forsikringer og pensjonsforhold. Tidligere har regjeringen gått innfor at også slik krav skulle være obligatoriske.

Obligatoriske vilkår

De obligatoriske vilkårene som leverandøren minst skal oppfylle skal oppgis i samsvar med det laveste nivået som følger av en sentral kollektivavtale (tariffavtale) som gjelder i hele Sverige, heter det. Innen slike obligatoriske vilkår fastlegges skal berørte, sentrale arbeidstager– og arbeidsgiverorganisasjoner hatt mulighet til å uttale seg om vilkårene.

Offentlige innkjøpere skal ha plikt til å avvise leverandører som bryter mot miljø–, sosiale– og arbeidsrettslige regler, fremgår det av forslaget som er sendt lagrådet. Dersom tilbudet ikke er i pakt med slike regler, kan oppdragsgiveren beslutte at leverandøren ikke skal tildeles kontrakt og forkastes dersom tilbudet av den grunn er unormalt lavt.

Trer i kraft 1. januar 2017

Forslagene skal etter planen tre i kraft 1. januar 2017, samtidig med at de nye EU–direktivene om offentlige anskaffelser trer i kraft i Sverige.

Kritikken mot regjeringens forslag har vært skarp både på næringslivshold og fra politiske partier. Bl.a. NHOs søsterorganisasjon, Svenskt Näringsliv, Företagarna og bransjeorganisasjonen Almega er kommet med kritikk. Flere innovasjonsforetak er urolige for sin fremtid i Sverige, skriver Svenskt Näringsliv på sine nettsider, forslaget om kollektivavtalelignende vilkår gjør det vanskeligere for disse foretakene og tvinger dem bort fra det svenske markedet.

Bli den første til å kommentere på "Plikt til å avvise leverandører som er miljøsyndere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.