Professor vil ha handlingsplan for bruk av funksjonskrav – avgjørende for innovasjon

Anbud365: Professor vil ha handlingsplan for bruk av funksjonskrav – avgjørende for innovasjonFunksjonsanskaffelser kan påvirke innovasjonsprosessenes hastighet, men også deres innretning. Anskaffelser med retning mot sol i stedet for mot kull kan f.eks. mildne klimautfordringene, skriver professor Charles Edquist i en rapport på oppdrag fra Konkurrensverket.

Skriv ut artikkelen

En handlingsplan for bruk av funksjonskrav er nødvendig dersom man skal oppnå innovasjoner på bred front. Staten bør beordre virksomhetene til å ta i bruk funksjonskrav i anskaffelsene. Dette slås fast i en svensk forskningsrapport, der det også heter at produktspesifisering er et alvorlig hinder for at innovasjoner skal bli resultat av anskaffelsen. Om vi skal finnes løsningene på miljøproblemene og andre store utfordringer kreves innovasjoner, har bruk av funksjonskrav i anskaffelsene en viktig rolle å fylle.

Charles Edquist er mannen bak rapporten «Funktionsupphandling för innovatioin, välfärd och miljö». Det er en forskningsrapport på oppdrag av Konkurrensverket. Edquist er professor i innovasjonsforskning ved Lunds universitet.

I rapporten konkluderer han med å ta til orde for en handlingsplan for å ta i bruk innovasjonsanskaffelser. Det trengs en slik plan dersom funksjonskrav som leder til innovasjoner skal gjennomføres på bred front, heter det. I rapporten skisserer han hva som bør inngå i en slik plan.

Trenger dypere forståelse

Det første vilkåret for at en handlingsplan skal kunne formuleres, skriver professoren, er at berørte politikere og myndigheter virkelig forstår hva en anskaffelse for innovasjon gjennom funksjonskrav er. Det trengs en dyp forståelse av hva en funksjonsanskaffelse er. Behovet/problemet må identifiseres, og spørsmålet om hvorledes man «oversetter» behov og etterspørsel til funksjonskrav må besvares.

I en handlingsplan må man, ifølge rapporten, gå inn i hvor brede funksjonsbeskrivelsene må være for bet å kunne fremme innovasjoner ved funksjonsanskaffelser. Noen områder i en slik plan bør prioriteres, og staten bør beordre virksomhetene til å bedrive funksjonsanskaffelser.

Markedsdialog og konkurransedokumenter

Professoren anbefaler også man i en slik handlingsplan sier noe om hvordan konkurransedokumentene bør utformes og hvilke anskaffelsesformer som kan benyttes. Dialog med potensielle leverandører er viktig, og det trengs veiledning og støtte i forbindelse med funksjonsanskaffelser. Dessuten blir det behov for utdannelse og kompetanse.

Det kan bli mer komplisert – eller enklere – å evaluere innkomne tilbud i slike anskaffelser, fremholdes det i rapporten, der det fastslås at formulering av funksjonskrav krever en annerledes evaluering av tilbud. Oppfølging av kontrakt og sanksjoner er viktige innslag, heter det, og det er av stor betydning at systematisk anskaffelsesstatistikk utvi

Innovasjoner og produktivitet

Funksjonsanskaffelser er et umodent område, og derfor er det viktig å samle og sammenstille beskrivelser av eksempler på slike anskaffelser som faktisk finnes.

I rapporten for øvrig konkludere professor Edquist med innovasjoner i utgangspunkt står for mellom halvparten og tre firedeler av all økning i produktiviteten i de utviklede økonomiene. Den viktigste måten å i høyere grad oppnå innovasjoner på gjennom anskaffelser, er å bedrive funksjonsanskaffelser, dvs. formulere funksjonskrav i konkurransedokumentene. Produktspesifisering er et alvorlig hinder for at innovasjoner skal bli resultat av anskaffelsen, skriver professoren.

Bli den første til å kommentere på "Professor vil ha handlingsplan for bruk av funksjonskrav – avgjørende for innovasjon"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.