Raser mot bruken av konsulentmeklere – lanserer fire tiltak

Anbud365: Raser mot bruken av konsulentmeklere – lanserer fire tiltakElin Lydahl er fra desember i år ny forbundsdirektør for Innovationsföretagen i Almega, som igjen er en del av Svenskt Näringsliv. En av hennes oppgaver blir å fortsette kampen mot bruk av konsulentmeklere.

Skriv ut artikkelen

Fenomenet med konsulentmeklere griper om seg i Sverige – på tross av myndighetenes advarende pekefinger mot den risikoen som ligger i denne praksisen. Offentlige oppdragsgiveres kostnader ifm bruk av slike «mellommenn» når arkitekt- eller ingeniørtjenester skal anskaffes, er i utgifter fordoblet på fem år. Innovationsföretagen raser, mener denne praksisen har negativ innvirkning på konkurransen – og lanserer i en fersk rapport fire tiltak for å få kontroll med bruken av konsulentmeklere.

I rapporten «Ett växande svart hål utan insyn» opplyser Innovationsföretagen at det offentliges utgifter til konsulentmeklere i 2021 var 7,3 mrd – en fordobling på fem år. Det bekymrer Innovationsföretagen, som er en bransje- og arbeidsgiverorganisasjon for innovative foretak i kunnskapssektoren. Foreningen er en del av Almega, igjen en del av Svenskt Näringsliv – svenskenes NHO.

Buken av såkalte konsulentmeklere innebærer, heter det, at offentlige oppdragsgivere frasier seg innflytelse over valg av leverandører ved anskaffelse av samfunnsviktige arkitekt- og ingeniørtjenester. Milliarder av offentlige kroner spanderes årlig, uten innsyn. Konkurrensverket og Upphandlingsmyndigheten har påpekt risikoen ved slike anskaffelser, men, skriver foreningen i sin rapport, det ser ikke ut til å hjelpe.

Negativ innvirkning på konkurransen

Region Stockholm dominerer stort når det gjelder bruk av konsulentmeklere. I fjor hadde regionen kostnader på over tre mrd som gikk via konsulentmeklere.

Samtidig har de to største konsulentmekler-foretakene i 2021 over 80% av hele det offentlige markedet for slike «mellommenn».  Det ene av disse hadde en omsetning på over fire milliarder bare fra fire offentlige kunder. Dette, mener Innovationsföretagen, har en negativ innvirkning på konkurransesituasjonen. I stedet for fokus på kvalitet og langsiktig verdiskaping i sunn konkurranse skapes det kunstige og kortsiktige anskaffelser som hemmer foretakenes og Sverige konkurransekraft. Regjeringens krav om økt kvalitet, innovasjonsevne og sosiale hensyn settes dermed helt til side.

Fire tiltak

I rapporten lanserer foreningen fire tiltak

  • De som kjøper, bør gjennomføre en analyse og tilpasse strukturer og arbeidsmåter som sikrer at bruken av konsulentmeklere er egnet for formålet og reglene for offentlige anskaffelser. Spesielt gjelder det å forsikre seg om at den som er «mellommann», ikke i noen situasjon under anskaffelsen påvirker valg av underleverandør.
  • Store anskaffelser som utformes for å passe enkelte «mellommenn», hemmer konkurransen og tapper leverandørmarkedet. Innovationsföretagen foreslår at anskaffelser åpnes opp slik at flere foretak kan være med og deles opp i separate kontrakter med det for øyet å stimulere konkurransen.
  • Åpenhet må umiddelbart sikres i alle kontraktene, eksempelvis gjennom å se til at alle omstendigheter bak kontraktstildelingen fra konsulentmekleren dokumenteres og gjøres tilgjengelig i pakt med offentlighetsprinsippene. Samtidig kreves økt bestiller-engasjement fra det offentliges side hva gjelder disse samfunnsmessig viktige tjenestene i stedet for å trekke seg tilbake og overlate det til en «mellommann» som mangler egnet kunnskap om de arkitekt- og ingeniørtjenestene det offentlige trenger.
  • Dessuten oppfordrer Innovationsföretagen Konkurrensverket, Upphandlingsmyndigheten og Sveriges Kommuner och Regioner til aktivt å bidra til korrekt utforming av konsulentmekler-kontrakter i tillegg til å belyse risiko og hvilke konsekvenser feil tilpasning kan føre til.  Et forskningsprosjekt er i gang finansiert av Konkurrensverket, og Innovationsföretagen ser frem til resultatet som ventes i høst.

Bli den første til å kommentere på "Raser mot bruken av konsulentmeklere – lanserer fire tiltak"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.