Re–kommunalisering førte til milliontap

Anbud365: Re–kommunalisering førte til milliontapDen svenske regionens nye rødgrønne flertall ville ikke lenger at private skulle drive eldreboliger på kontrakt.

Skriv ut artikkelen

Den svenske regionens nye rødgrønne flertall ville ikke lenger at private skulle drive eldreboliger på kontrakt. Regionen skulle drive selv. De re–kommunaliserte, med andre ord. Det ble flere millioner kroner dyrere, samtidig som kvaliteten i tjenesten gikk ned.

Etter kommunevalget sist høst var det nye politiske styringskonstellasjoner mange steder. Noen av disse ønsket ikke lenger at private virksomheter innenfor helse og sosial lenger skulle drifte ulike tjenester på kontrakt med kommunen. Tjenestene skulle re–kommunaliseres.

I Sverige er det eksempler på det samme. I Region Gotland (ca. 60 000 innbyggere) besluttet et rødgrønt flertall ikke å konkurranseutsette eldreboligene «Pjäsen» i Visby da eksisterende kontrakt løp ut. Da hadde Attendo Care drevet institusjonen på kontrakt i ti–elleve år. Dette kan vi lese på nettsiden til Svenskt Näringsliv, NHO søsterorganisasjon i Sverige.

Det nye styret mente at det kunne legge opp til stordrift av eldreboliger i regionene, og på den måten spare penger. Regionen tok over «Pjäsen» 1. juni 2013. Året etter ble underskuddet 1,4 millioner kroner, og fram til 1. september 2015 lå det an til et underskudd på 4,1 millioner kroner.

Også kvalitetssvikt

Nå var det ikke bare økonomien som ble et problem. Allerede etter ett års drift sank også kvaliteten i omsorgen ifølge de brukerundersøkelser som ble gjort. Blant ble det klaget over maten, og det ble så høylytt at regionene måtte innføre ytterligere et måltid pr. dag for å unngå at de eldre gikk ned i vekt. Akkurat dette med matet er en av forklaringene på det store underskuddet.

I den tid Attendo Care drev institusjonen viste brukerundersøkelsene ikke en slik kvalitetssvikt som etter at regionen overtok. Brukerundersøkelsene ble da utførte både av driftsselskapet og av Socialstyrelsen.

Socialnämnden i regionen skal utrede hvor kostnadene har økt og hvordan den fremtidige driften av «Pjäsen» skal være.

Bli den første til å kommentere på "Re–kommunalisering førte til milliontap"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.