Regionene best i Sverige på å stille tilgjengelighets-krav

Anbud365: Regionene best i Sverige på å stille tilgjengelighets-kravUpphandlingsmyndigheten i Sverige har spurt om i hvilken utstrekning offentlige oppdragsgivere stiller krav om tilgjengelighet i sine anskaffelser. På bildet Ann Eva Askensten, sjef for myndighetens avdeling for bærekraftige offentlige anskaffelser (foto: Anders Cedérus).

Skriv ut artikkelen

Har man ansvar for sykehus og kollektivtrafikk er tilgjengelighet for mennesker svært viktig. Det avspeiler seg også i svenske regioners krav i sine anskaffelser. I en undersøkelse svarer så å si alle regionene at de i høy grad er oppmerksomme på dette og stiller tilgjengelighets-krav. Blant kommune er det ikke så bra stilt, noe Upphandlingsmyndigheten kritiserer.

I oktober i fjor svarte over 700 offentlige oppdragsgivere på Nationella upphandlingsenkäten respektive Upphandlingsmyndighetens nærlingslivsenkät. Blant de som svarte var 18 regioner, 243 kommuner og nærmere 400 bedrifter. Spørsmålene handlet bl.a. om i hvilken utstrekning offentlige oppdragsgivere stiller krav om tilgjengelighet i sine anskaffelser. Det dreier seg om universell utforming. I Sverige har om lag 20% av befolkningen en eller annen form for funksjonsnedsetting.

Regionene best

Nær 7 av 10 av de over 700 som svarte i undersøkelsen, stiller krav om tilgjengelighet. Regionene er de som ligger best an, fremgår det av undersøkelsesresultatene, idet ni av ti regioner stiller tilgjengelighetskrav i høy utstrekning. Forklaringen kan være, skriver Upphandlingsmyndigheten, at regionene har ansvaret for sykehus og kollektivtrafikk. Der er tilgjengelighet for personer med funksjonsnedsetting ekstra viktig. Derfor har regionene god kunnskap om nettopp dette.

Når det gjelder kommunene, svarer seks av ti at de stiller krav om tilgjengelighet. Det er for lite, ifølge Upphandlingsmyndigheten. Kommunen har stor innvirkning på menneskers livsvilkår og deres forutsetninger for å være delaktige i samfunnet, heter det.

Oppfølgingen

Men oppfølging av kravene er også her en akilleshæl. Bare to av 10 leverandører oppgir i næringslivsundersøkelsen til Upphandlingsmyndigheten at det er tilstrekkelig oppfølging av vinnende kontrakt. På kriteriet tilgjengelighet er det for få som følger opp de kravene som stilles målt i forhold til andelen oppdragsgivere som analyserer i forkant av en anskaffelse og som stiller slike krav, mener Upphandlingsmyndigheten, som konstaterer at dersom krav ikke følges opp, vet man ikke om man får den kvaliteten som er avtalt.

Bli den første til å kommentere på "Regionene best i Sverige på å stille tilgjengelighets-krav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.