Regjeringen i Sverige gjør retrett om sosiale krav ved anskaffelser

Anbud365: Regjeringen i Sverige gjør retrett om sosiale krav ved anskaffelserCivilminister Ardalan Shekarabi har fremlagt ny proposisjon med arbeidsrettslige krav ved offentlige anskaffelser i Sverige (foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet).

Skriv ut artikkelen

Svenske offentlige innkjøpere skal stille arbeidsrettslige (sosiale) krav bare ved offentlige anskaffelser over EU–terskelverdiene. Slik lyder den svenske regjeringens reviderte forslag, der også de mest ytterliggående kravene er strøket. Reaksjonene fra organisasjonen for svenske offentlige innkjøpere tyder imidlertid på store utfordringer i kjølvannet av det nye forslaget.

Ifølge svenske medier vil det nye forslaget fra regjeringen få flertall i Riksdagen, i og med at Kristdemokratene trolig vil gi sin støtte. I november i fjor ble regjeringens forslag til arbeidsrettslige bestemmelser i det nye lovverket om offentlige anskaffelser nedstemt. Samtidig bad Riksdagen om at regjeringen raskt kom tilbake med et nytt forslag, slik at det nye lovverket snarest mulig kan sies å gjennomføre de tre aktuelle EU–direktivene fra 2014. I motsatt fall kan Sverige risikere bøter i mangemillioner–klassen fra EU for ikke å ha nedfelt direktivene i sin nasjonale lovgivning innen rimelig tid.

I det nye forslaget skal de arbeidsrettslige vilkårene bare gjelde for anskaffelser over EU–terskelverdiene. For kommuner og landsting (fylkeskommuner) betyr det over 1,9 mill. svenske kroner, for statlige 1,2 millioner svenske kroner og for byggentrepriser 48 millioner svenske kroner. Forslaget foreslås å tre i kraft 1 juni 2017.

Noe er strøket

Mulighetene for å stille krav ut over arbeidstid, lønn og ferie er strøket. Det betyr at f.eks. krav om tjenestepensjon og forsikringer på nivå med den aktuelle tariffavtalen ikke lenger er mulig etter det nye lovforslaget.

Opprinnelig hadde den svenske regjeringen en plan om å komme med sitt nye forslag senest 24. januar, men langdryge og mange forhandlinger har gjort at først nylig foreligger det reviderte forslaget.

Svenske innkjøpere

De svenske offentlige innkjøpernes organisasjon, SOI (Sveriges Offentliga Inköpare) kommenterer det reviderte forslaget overfor upphandling24.se. De nye reglene, heter det, risikerer å overbelaste lokale myndigheter, kommuner osv. Å gjøre arbeidsrettslige krav obligatorisk ved anskaffelser innen f.eks. bygg, rengjøring og taxibransjen får svært store konsekvenser for lokale myndigheter, heter det fra SOI. Man trenger å ansette ny kompetanse for å kunne leve opp til disse kravene.

Mange av de nesten 700 tariffavtalene i Sverige er utydelige og i de fleste tilfelle ikke alminnelig tilgjengelige, fremholder SOI. Noen ganger kan det være svært vanskelig, enn si umulig å avgjøre hvilken tariffavtale som skal legges til grunn. Ytterligere en innvending er at det i den foreslåtte lovteksten står at oppdragsgiveren skal stille slike krav dersom det behøves. Da må vi utrede og forsikre oss om i hvert enkelt tilfelle i hvilke bransjer kravene skal stilles, heter det fra Sveriges Offentliga Inköpare (SOI).

OK, men burde vært skarpere krav

TCO (Tjänstemännens centralorganisation) ser derimot svært positivt på det reviderte forslaget, men sier i en kommentar at de helst skulle ha sett skarpere og mer heldekkende sosiale krav.

Bli den første til å kommentere på "Regjeringen i Sverige gjør retrett om sosiale krav ved anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.