Regjeringen i Sverige vil foreslå gevinsttak for private i skole og omsorg

Anbud365: Regjeringen i Sverige vil foreslå gevinsttak for private i skole og omsorgPlanen er å legge fram et lovforslag om gevinsttak for private i velferdssektoren i mars neste år, ifølge en uttalelse fra civilminister Ardalan Shekarabi i Dagens Nyheter (foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet).

Skriv ut artikkelen

Forslag om gevinsttak for private i helse-, omsorg- og skolesektoren blir valgkampsak i Sverige neste år. I mars fremmer regjeringen sin proposisjon med forslag til slikt tak, og få måneder etter skal det legges fram et supplerende utredningsforslag for foretak som ikke er med i regjeringens forslag. Næringslivet raser og spår rasering av så å si hele den private omsorgs- og skolebransjen. Riksdagsvalget i vårt naboland er berammet til 9.september neste år.

Den svenske regjeringen gav Välfärdsutredningen i oppdrag å foreslå nytt regelverk for offentlig finansiering av privat utførte velferdstjenester. Tidligere kommunalråd i Malmø, Ilmar Reepalu, ledet utredningen som sist høst avgav SOU 2016:78 «Ordning och reda i välfärden». Den tar for seg så vel helse, omsorg som skolesektoren. Det heter at det finnes betydelig risiko med å ha aktører som primært drives av gevinstinteresse innenfor den offentlig finansierte velferden. Blant forslagene er kravet om å innføre et såkalt gevinsttak for private drivere.

Det er nå klart at den svenske regjeringen med støtte fra Vänsterpartiet i Riksdagen vil gå videre med forslaget fra Reepalu-utredningen. Et ferdig lovforslag planlegges lagt fram for Riksdagen i mars neste år, og her inngår et gevinsttak på sju prosent pluss statslånerente for private foretak som utfører tjenester innenfor skole og omsorg, ifølge inkopsradet.se.

Noen unntak

Inntil videre kommer medisinske omsorgstjenester som gjerne gjøres på oppdrag for det offentlige etter anbudskonkurranser, å bli unntatt fra gevinsttaket. En utredning skal settes i gang for å se nærmere på hvorledes denne sektoren skal reguleres. Den skal avgi før sommeren. Den såkalte idebårne sektoren skal trolig slippe gevinsttak, etter hva inkopsradet.se erfarer.

Reaksjonene fra næringslivet lot ikke vente på seg. Uro og forferdelse er ord som benyttes, og adm. dir i Svenskt Näringsliv, Carola Lemne, kaller beskjeden om at regjeringen følger opp Reepalu-utredningen, skremmende. Slik Svenskt Näringsliv ser det, vil en gjennomføring av Reepalus forslag lede til at et klart flertall av foretakene som blir berørt, kommer til å avvikle.

Slår ut 8 av 10?

Almega, som representerer om lag 11000 bedrifter innenfor tjenestesektoren, mener at Reepalu-forslaget vil slå ut 8 av 10 velferdsforetak. I en pressemelding sier Ulf Lindberg, næringspolitisk sjef i Almega, at dette kommer til å bli en enorm påkjenning for kommuner og landsting ettersom velfungerende skoler, førskoler/barnehager og eldreboliger tvinges til nedleggelser.

Til inkopsradet.se sier Håkan Tenelius, næringspolitisk sjef i Vårdföretagarna, at regjeringen driver et kynisk spill med sentrale deler av den svenske velferden. Forslaget om gevinsttak kommer til å ta livet av foretak som levrer minst like bra, ofte med bedre kvalitet enn i tilsvarende tilbud i offentlig regi. Vårdföretagarna er organisasjon for ca 2 000 foretak innenfor helse og omsorg.

Bli den første til å kommentere på "Regjeringen i Sverige vil foreslå gevinsttak for private i skole og omsorg"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.