Reglene om unormalt lave priser gjelder ikke alle priser i et tilbud

Anbud365: Reglene om unormalt lave priser gjelder ikke alle priser i et tilbudHögsta förvaltningsdomstolen i Sverige har avsagt dom i en sak som gjelder rekkevidden av bestemmelsen om unormalt lave tilbud.

Skriv ut artikkelen

Bestemmelsene om unormalt lave tilbud gjelder ikke de prisene som ligger til grunn for evalueringen av et tilbud, men som ligger utenfor kontraktsvilkårene. Dette slår Sveriges administrative høyesterett, Högsta förvaltningsdomstolen, fast i en nylig dom. At oppdragsgiveren likevel fulgte prosedyren for slike tilbud, hadde domstolen intet imot.

Saken for Högsta förvaltningsdomstolen (mål nr 5355-18) gjaldt en rammeavtale, der det var et spesifisert og et øvrig sortiment. I sistnevnte skulle det ikke avtales noen priser, men oppdragsgiveren skulle kunne kjøpe til ordinære priser fratrukket avtalt rabatt. Det var et obligatorisk krav i anskaffelsen at de oppgitte bruttoprisene nettopp skulle være tilbyderens ordinære priser.

Imidlertid fremgikk det av anskaffelsesdokumentene at oppdragsgiveren hadde anledning til å sjekke nærmere om bruttoprisene var oppgitt i anledning av selve anskaffelsen. Det fikk oppdragsgiverens mistanke om og bad om at tilbyderen redegjorde for hvorledes han oppfylte det obligatoriske kravet om bruttoprisene skulle være de ordinære prisene.

Forkastet tilbud

Da oppdragsgiveren ikke syntes forklaringen holdt mål, forkastet han tilbudet.

Av slikt blir det gjerne klagesak. Förvaltningsrätten kom til at anskaffelsen skulle rettes, mens kammarrätten deretter kom til motsatt konklusjon.

Da saken havnet for Högsta förvaltningsdomstolen, konstaterte denne at mulighetene for å forkaste unormalt lave tilbud har som hensikt å forebygge at oppdragsgiveren inngår avtaler der det ikke finnes en ubetydelig risiko for at leverandøren ikke kommer til å levere i pakt med avtalen.

Faller utenfor reglene

Ifølge domstolen innebærer dette at prisopplysninger som gis for å oppfylle et obligatorisk krav, men som ikke er selve avtalevilkåret, faller utenfor anvendelsesområdet for bestemmelsene om unormalt lave tilbud. Imidlertid fant domstolen at oppdragsgiveren gjorde rett ved å utforme det obligatoriske kravet på den måten som ble gjort og gi tilbyderen mulighet til å verifisere sine bruttopriser.

Högsta förvaltningsdomstolen la også til at det kravet som ble stilt, ikke stred på noen annen måte mot de grunnleggende prinsippene i regelverket. Dermed ble anken fra tilbyderen avslått.

Bli den første til å kommentere på "Reglene om unormalt lave priser gjelder ikke alle priser i et tilbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.