Se hva svenske offentlige innkjøpere mener om fremtidens faglige krav

Anbud365: Se hva svenske offentlige innkjøpere mener om fremtidens faglige kravFor å sette fingeren på den kvalifiserte rollens brede kompetansebehov har Sveriges Offentlige Inköpare (SOI) lansert en tydelig kompetanseprofil for offentlige innkjøpere. På bildet SOIs ordförande, Emma Breheim.

Skriv ut artikkelen

De svenske offentlige innkjøperne har utviklet en såkalt kompetanseprofil, der det listes opp 26 kompetansekrav – fordelt på 13 områder – som den gode innkjøperen i det offentlige bør beherske i fremtiden. Kompetanseprofilen er ment som en introduksjon til rollen som offentlige innkjøpere og kan brukes som et grunnlag for alle de som vil vite mer om hvilken kompetanse og erfaringer fremtidens offentlige innkjøpere bør ha eller utvikle, heter det.
Rollen som offentlige innkjøper er allerede i dag kompleks og utfordrende og har i de siste årene stadig blitt mer sentral i mange offentlige organisasjoner. I takt med økende krav høynes også kompetansebehovet. For å sette fingeren på den kvalifiserte rollens brede kompetansebehov har Sveriges Offentlige Inköpare (SOI) lansert en tydelig kompetanseprofil for offentlige innkjøpere.
Kompetanseprofilen, «Framtidens offentliga inköpare», er basert på tretten tverrvitenskapelige områder som en offentlig innkjøper bør beherske, skriver Sveriges Offentlige Inköpare. Profilen går ut fra virksomhetenes behov og hviler på forretningsmessighet og områder som strategiutvikling, ledelse og digital utvikling.

Web-verktøy også

SOI har også utviklet et web-verktøy, Soi-kompetenskollen.se, der en person eller organisasjon kan gå inn og kartlegge sine styrker og utviklingsområder.
De tretten områdene er: Forretningsmessighet, markeds- og omverdensanalyse, strategiutvikling, forhandling, juss, prosjektledelse, ledelse og endringsledelse, å kunne stille krav, sak- og omverdenskunnskap, økonomi og gjøre kalkyler, analytiske evner, kommunikasjonsevner og en digitalisert og IT-basert arbeidsmåte.

Eksempler

Under hvert av disse områdene er det listet opp viktige karakteristika, som kalles fremtredende kompetansebehov. Under forretningsmessighet står det f.eks:

  • Kunne og ville gjøre en god forretning etter forutsetningene
  • God evne til å lese organisasjonens behov og forutsetninger
  • Kunne koble sammen egne behov med kvalitet og volumer som markedet kan tilby
  • Kunnskap innen anskaffelsesregelverket og andre relevante regelverk.

Når det gjelder det å ha digitalisert og IT-basert arbeidsmetodikk føres det i kompetanseprofilen opp to punkter av betydning;

  • Kunnskap innen eller erfaring med grunnleggende digitale verktøy
  • Evne å kunne se digitaliseringens muligheter

Et tredje eksempel hentet fra kompetanseprofil-dokumentet er forhandlinger, der det er listet opp tre fremtredende kompetansebehov:

  • Interesse for eller erfaring med forretningsforhandlinger
  • Kunnskap innen forhandlingsprinsipper
  • Kunnskap innen anskaffelsesregelverk og andre relevante regelverk

Bli den første til å kommentere på "Se hva svenske offentlige innkjøpere mener om fremtidens faglige krav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.