Sikter mot sirkulærøkonomi – klart for statlig rammeavtale for brukte møbler

Anbud365: Sikter mot sirkulærøkonomi – klart for statlig rammeavtale for brukte møblerEn undersøkelse i regi av Kammarkollegiet blant statlige, svenske myndigheter viser at 52% ser behov for kjøp av brukte møbler, 38% leie av slike. På bildet Kammarkollegiets generaldirektør Gunnar Larsson. Kammarkollegiet er den svenske regjeringens «altmulig»-etat (foto: United Frog Studios/Kammarkollegiet).

Skriv ut artikkelen

Den første svenske. statlige rammeavtalen for anskaffelse av brukte møbler skal etter planen kunngjøre mot slutten av året. En rapport fra en prosjektgruppe anbefaler at en slik fellesstatlige avtale inngås, etter å ha avdekket et stort behov blant statlige virksomheter. Men utfordringene står i kø for et slikt bidrag til sirkulærøkonomien: Definisjon av «brukte møbler» og behov for kompetanse for å nevne noe.

Det er Kammarkollegiet som står bak kartleggingen. Den har hatt som formål å avdekke hvilket behov statlige virksomheter har for å anskaffe og avhende brukte møbler. I tillegg er markedets forutsetninger for å imøtekomme et slikt behov, undersøkt. Konklusjonen er at virksomhetene som kan gjøre avrop på fellesstatlige avtaler, har et stort behov for å kjøpe og kvitte seg med brukte møbler. Prosjektgruppen anbefaler derfor at en slik rammeavtale-anskaffelse gjennomføres, omfattende både kjøp og leie av brukte møbler.

Kammarkollegiet har ansvaret for anskaffelsesvirksomheten innenfor den statlige innkjøpssamordningen i Sverige. Formålet med kartleggingen av brukte møbler har vært å bidra til en omstilling til sirkulær økonomi. Så vel kjøp som leie av brukte møbler.

Mange utfordringer

Men utfordringene er mange. Selv om selve anskaffelsen av brukte møbler foregår omtrent på samme måte som kjøp av nye, heter det i rapporten, er den rekke forskjeller når man kommer til anskaffelsestekniske aspekter. Det er for eksempel ingen absolutt definisjon av hva «brukt møbel» egentlig er for noe.

Prosjektgruppen slår fast at det for tiden foregår en rekke direkteanskaffelser av brukte møbler, slik at en statlig felles-rammeavtale ville kunne effektivisere statlige anskaffelser.

Sirkulære tjenester

I tillegg til avhending har prosjektgruppen avdekket et behov for sirkulære tjenester for å forlenge brukstiden av brukte møbler. Slike tjenester, heter det, bør omfatte minst reparasjon og renovering.

Også en kompetanse-utfordring foreligger. I kartleggingen har mange av virksomhetene pekt på at mangel på kompetanse og/eller ressurser kan gjøre det vanskelig både for investeringer, vedlikehold, anskaffelse og avhending. Prosjektgruppen antyder at man da kanskje bør undersøke forutsetningene for en egen anskaffelse for konsulenttjenester.

Nyproduksjon av brukt

Prosjektgruppen anbefaler at nyproduksjon av sirkulære møbler bør inngå i den kommende forstudien av den statlige rammeavtalen for kjøp av nye møbler og innredning. Gjennom kartleggingen er det også kommet frem et sterkt behov for å samordne og sirkulere møbler internt mellom ulike myndigheter. Her anbefaler prosjektgruppen at Kammarkollegiet tar dette opp med den relevante myndighet.

Bli den første til å kommentere på "Sikter mot sirkulærøkonomi – klart for statlig rammeavtale for brukte møbler"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.