Sirkulærøkonomi: Utålmodig svensk regjering vil ha økt bruk av innkjøpsmakt

Anbud365: Sirkulærøkonomi: Utålmodig svensk regjering vil ha økt bruk av innkjøpsmaktMiljø- og klimaminister Isabella Lövin, som også er vise-statsminister i Sverige, la nylig frem sin regjerings handlingsplan for sirkulær økonomi (Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet).

Skriv ut artikkelen

En utålmodig svensk regjering vil at bruken av offentlige anskaffelser virkelig skal vise hvilket verktøy dette er i omstillingen til en sirkulær økonomi. I regjeringens nylig fremlagte handlingsplan for sirkulærøkonomi hagler derfor oppdragene over Upphandlingsmyndigheten: Hva er gjort, og hvordan bruke strategiske anskaffelser til å fremme sirkulær økonomi og nå Sveriges klima- og miljømål?

Den svenske regjeringen la nylig frem sin handlingsplan for sirkulær økonomi, «Cirkulär ekonomi – Handlingsplan för omställning av Sverige». Planen inneholder et 100-punkts program, og noen av disse retter seg inn mot bruken av offentlige anskaffelser. Ifølge upphandling24.se viste miljø- og klimaminister, også visestatsminister, Isabella Lövin, en smule utålmodighet da hun presenterte planen. Hun var ikke fornøyd med bidraget fra offentlige anskaffelser når det gjelder å fremme sirkulær økonomi.  

Det er regjeringens mening at offentlige anskaffelser er et viktig verktøy i omstillingen til sirkulærøkonomi, er det fremhevet i planen. Det å ikke kjøpe en vare kan oftest være det mest sirkulære, hvilket løfter betydningen av å forlenge livsløpet til produkter som anskaffes.

En serie tiltak

Tiltakene i planen som angår offentlige anskaffelser, er alle oppdrag til Upphandlingsmyndigheten. Blant annet skal myndigheten se nærmere på hvorledes strategiske anskaffelser kan fremme en sirkulær økonomi gjennom hele innkjøpsprosessen. En viktig side er hvorledes gjenvinningsgraden kan økes.

Likeledes skal Upphandlingsmyndigheten gjøre rede for hvordan den har arbeidet for å fremme bruken av offentlige anskaffelser for å nå Sveriges klima- og miljømål og øke takten i omstillingen til fossilfri og mer sirkulær økonomi. Redegjørelsen skal også inneholde hvilke andre tiltak den har gjennomført for å øke andelen sirkulære og fossilfrie anskaffelser.

Målrettede anskaffelser

De nær 800 milliardene svenske-kroner som det offentlige Sverige bruker på anskaffelser kan brukes til å forbedre samfunnstjenestene og bidra til en bærekraftig utvikling, skriver regjeringen i sin sirkulær-plan. På den bakgrunn får Upphandlingsmyndigheten i oppdrag å fremme og følge opp en målrettet styring og organisasjon av anskaffelser i stat, kommuner og regioner.

Sammen med Boverket skal for øvrig Upphandlingsmyndigheten utvikle og komplettere Upphandlingsmyndighetens støttemateriell for å fremme en redusert og kostnadseffektiv miljøpåvirkning gjennom hele livsløpet innen bygg-, anlegg- og eiendomsområdet gjennom anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Sirkulærøkonomi: Utålmodig svensk regjering vil ha økt bruk av innkjøpsmakt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.