Skal granske hvorfor andelen tilbydere blir færre og færre

Anbud365: Skal granske hvorfor andelen tilbydere blir færre og færreGeneraldirektørene for Konkurrensverket, Rikard Jermsten og Upphandlingsmyndigheten, Inger Ek, har levert ny utgave av rapporten «Statistik om offentlig upphandling».

Skriv ut artikkelen

Den gjennomsnittlige andelen tilbydere i offentlige anbudskonkurranser i Sverige er på vei ned, viser en fersk anskaffelsesstatistikk. Dette er en trend som har pågått i flere år, senest fra 2016 til 2017. Nå varsler Konkurrensverket en undersøkelse av hva årsakene til denne nedgangen kan være. Også andelen klager viser nedgang. Tegn på økt modenhet, heter det. Og småforetak og mikroforetak kaprer rikelig med offentlige kontrakter i vårt naboland.

Det er Konkurrensverket og Upphandlingsmyndigheten som står bak rapporten «Statistik om offentlig upphandling». Den utgaven av rapporten som nå foreligger, omfatter 2017.

Det kunngjøres årlig om lag 18 500 anskaffelser i Sverige. I en kommentar til rapporten er generaldirektør Rikard Jermsten i Konkurrensverket urolig over at antall tilbud pr. anskaffelse er på vei nedover. Det er en tydelig trend, heter det, og i 2017 ble det registrert bare 4,1 tilbydere i snitt pr. anskaffelse. I 2016 var antallet 4,4 tilbydere i gjennomsnitt pr. anskaffelse. I 60% av alle anskaffelsene i 2017 kom det inn mellom ett og tre tilbud.  Jermsten sier at han kommer til å ta initiativ for å undersøke hvorfor antallet tilbud i anskaffelser synker.

Andelen klager på vei ned

Generaldirektør Inger Ek i Upphandlingsmyndigheten konstaterer at antallet klager minker. Det er en positiv trend, kommenterer hun og en indikasjon på økt modenhet. Andelen klager på anskaffelser gikk ned fra 7,8% i 2016 til 6,5% i 2017. Anskaffelser med verdi over EUs terskelverdier påklages i større grad enn nasjonalt styrte anskaffelser, og anskaffelser med flere tilbydere har generelt sett en større andel klager enn anskaffelser med færre tilbydere.

Verdien av de anskaffelsene som er kunngjøringspliktige i Sverige beregnes til ca. 683 mrd svenske 2016-kroner. Den vanligste tilbyderen er et aksjeselskap med færre enn 50 ansatte, fremgår det av rapporten. 76% av alle tilbydere er mikroforetak/små foretak.

Store og små tilbydere

Av de konkurransene som var i markedet i 2017 endte 46% med kontrakt – mikroforetak og små foretak sto for 50% av disse. Store foretak sto for 26% av disse kontraktene. At store foretak tildeles flere avtaler, beror på at de er betydelig mer aktive som tilbydere enn mindre foretak. Ifølge rapporten leverer store foretak i gjennomsnitt 22 tilbud hver mot 3 for små foretak og 1,8 når det gjelder mikroforetak.

Blant tilbyderne er et 198 såkalt «idéburna» organisasjoner, dvs. ideelle. I gjennomsnitt leverte de 2,2 tilbud i 2017, og i konkurranser der deres tilbud var med, ble det inngått kontrakt i 66% av dem.

Det er ca. 4 000 virksomheter som er omfattet av de svenske anskaffelseslovene. Kommunene stor i 2017 for 69% av alle anskaffelsen, nær 1200 virksomheter kunngjorde minst en anskaffelse i 2017, og 13% av alle kunngjorte 2017-anskaffelsene ble avbrutt. Nær fire av ti anskaffelser gjaldt en eller annen form for anleggsarbeid.

Bli den første til å kommentere på "Skal granske hvorfor andelen tilbydere blir færre og færre"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.