Skjebnetime for svenske kommuners kjøp av lokal og økologisk mat

Anbud365: Skjebnetime for svenske kommuners kjøp av lokal og økologisk matJulia Färjhage er kommunalråd i Lilla Edet kommune i Sverige, der stigende priser på matvarekjøp har ført til at budsjettene for slike kjøp er økt. Dermed kan man fortsatt kjøpe svenske- og/eller lokalprodusert, eventuelt økologisk, som målsettingen tilsier.

Skriv ut artikkelen

Stigende priser på matvarer har ført til at svenske kommuner har tatt for seg sine måltidskjøp med nye øyne. Noen holder fast på sine mål om svenskprodusert, lokalprodusert og/eller økologisk – enten ved å øke budsjettene eller «vente-og-se». Andre kommuner kutter i budsjettene, og da er det økologisk og lokalprodusert det går ut over.

Den svenske land- og skogbruksavisen ATL gjorde for en tid tilbake en kartlegging av status ute i kommunene når det gjelder kjøp av økologisk og/eller lokalprodusert mat. På nettsiden til Sveriges Offentlige Inköpare finner vi noen av resultatene, samt rapporter fra utvalgte kommuner.

Alle 290 svenske kommuner fikk forespørsel om å gi opplysninger om status, og 68 svarte – av disse igjen har 81% en policy for kjøp av matvarer.

Økt budsjett

Lilla Edet, et tettsted i Västra Götalands län – snaus tre timers kjøring øst om Oslo, er blant de kommunene i Sverige som har slik policy.  95% av kjøpene skal være svenskprodusert i kommunen med knapt 4000 innbyggere. Også der merkes de stigende prisene, men her har de politiske organene økt budsjettene av den grunn – i stedet for å kutte.

Budsjettkutt

I Östergötland län ligger Mjølby kommune med sine drøyt 26 000 innbyggere, omtrent midtveis mellom Stockholm og Göteborg. Policyen her er at 73% av matvarekjøpene skal være fra svenske produsenter. Her har de politisk ansvarlige svart på pris- og inflasjonsutfordringene med å kutte i budsjettene. Enn så lenge, heter det, er det nærprodusert og økologisk som reduseres. Målet har vært 25% økologisk, men nå blir det snarere 20% eller kanskje enda lavere andel, konstateres det fra kommunen på soi.se.

Endrer ikke

Om det finnes lokalt produsert mat skal Ovanåker kommune kjøpe det derfra. I sine anbud skriver de at dersom produsenten kan levere til ett kjøkken i kommunen, er det nok. Man behøver ikke kunne levere til alle. Og kommunen arbeide aktivt med at flere lokale produsenter kan komme med tilbud i konkurransene. I dag er det ca. 30 lokale leverandører av kjøtt, melk og grønnsaker. Policyen er 90% svenskproduserte, 30% lokalprodusert og 20% økologisk. Kostnadene kommer til å øke, men policyen ligger fast, er signalet fra kommunen, som ligger i Gävleborgs län, har om lag 12 000 innbyggere, og nås om man kjøre fem timer østover fra Lillehammer.

Bli den første til å kommentere på "Skjebnetime for svenske kommuners kjøp av lokal og økologisk mat"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.