Skyter ned forslag om eget anskaffelsesregelverk for premiespare-fonds

Anbud365: Skyter ned forslag om eget anskaffelsesregelverk for premiespare-fondsGeneraldirektør Rikard Jermsten i Konkurrensverket har ikke mye til overs for forslaget om et eget anskaffelsesregelverk for kjøp av fonds til et «fondtorg» (foto: Andreas Eklund).

Skriv ut artikkelen

En svensk utredning tar til orde for at pensjonssparefonds i Sveriges «fondtorg» ikke skal være åpent for alle og enhver. Man vil tilby god kvalitet og ønsker derfor å få en ny myndighet på plass som kan gjennomføre anskaffelsesprosesser for å rekruttere aktuelle fonds. Til formålet foreslår utredningen et eget anskaffelsesregelverk, men får da Konkurrensverket på nakken. De vil ikke ha parallelle anskaffelsesregelverk.

I en utredning fra et regjeringsoppnevnt utvalg tas det til orde for nye regler for et såkalt «fondtorg» for premiepensjon. «Ett bättre premiepensionssystem SOU 2019:44» inneholder også et forslag til en ny lov som skal regulere en ny myndighet som skal anskaffe fonds og forvalte «fondtorget». Det nåværende åpne «fondtorget» skal erstattes av et nytt med tilstrekkelig valgfrihet blant kontrollerte fonds av god kvalitet, heter det. 

Utredningen er for tiden ute på høring, og Konkurrensverket er skeptisk. Utredningen viser ikke på en overbevisende måte at anskaffelser av fonds til «fondtorget» faller utenfor anskaffelsesreglene og det nedslagsfeltet EUs anskaffelsesdirektiv tar sikte på å dekke. Det er nødvendig, fremholder Konkurrensverket, i det videre lovarbeidet å analysere spørsmålet grundig for å forsikre seg om at det ikke finnes noen rettslige hindre mot å innføre et spesielt regelverk som skal gjelde parallelt med eksisterende anskaffelsesregler. Analysen i utredningen om den foreslåtte reguleringen er utilstrekkelig, ifølge Konkurrensverket.

Strider mot anskaffelsesdirektivet

Konkurrensverket mener dessuten at forslaget fra utredningen til utforming av et nytt regelverk på visse punkter strider mot anskaffelsesdirektivet. Det sås også tvil om anskaffelse av fond til premiepensjonssystemet omfattes av anskaffelsesdirektivets unntak for finansielle tjenester.

Eksisterende regelverk for anskaffelser bør først og fremst tilpasses til anskaffelse av fonds til «fondtorget», understreker Konkurrensverket, som ellers er i tvil om tidsbegrensende avtaler for anskaffede fond er det rette med tanke på at premiepensjonssystemet er å spare langsiktig.

Særskilt regelverk

Av utredningen fremgår det at anskaffelsesreglene skal kunne tilpasses anskaffelse av fonds, men anser at et særskilt regelverk for slike anskaffelser likevel bør utarbeides.

Konkurrensverket mener dessuten at anskaffelse av fonds bør kunngjøres i en registrert databasen, slik den svensk lov om anskaffelsesstatistikk foreskriver, og tar dessuten til orde for at deres tilsynsmyndighet over anskaffelsespraksis ellers også må omfatte den nye myndigheten.

Bli den første til å kommentere på "Skyter ned forslag om eget anskaffelsesregelverk for premiespare-fonds"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.