Slik får de førstehånds innføring i sirkulære anskaffelser

Anbud365: Slik får de førstehånds innføring i sirkulære anskaffelserPå bildet Marias Losman, Ecoplan in Medio og Sven-Olof Ryding i IVT Svenska Miljöinstitutet, som i praksis driver det svenske prosjektet «Sirkulær praksis i offentlige anskaffelser i praksis».

Skriv ut artikkelen

15 svenske offentlige virksomheter, vesentlig kommuner, får nå en førstehånds innføring i hvordan gjennomføre en sirkulær anskaffelse. Prosjektet de er med i, trekker på årelang erfaring fra Nederland og Flandern i Belgia med tilsvarende. Når prosjektet er over, får prosjekteierne med seg mulige hinder og forslag til regelendringer de kan forsyne myndighetene med. Og deltakerne får opplæring, kompetanse og erfaringsutveksling fra nettverket som de 15 utgjør.

Prosjektet drives med støtte fra RE:Source, som er et strategisk innovasjonsprogram med vekt på sirkulær materialflyt. Siden starten i 2016 har over 160 prosjekter blitt finansiert via programmet, som skal pågå i 12 år. En stor del av finansieringen kommer fra statlige virksomheter – i tillegg til bidrag fra aktørene i prosjektene. Det nystartede strategiske prosjektet for sirkulære anskaffelser drives av Ecoplan in Medio sammen med IVL (Svenska Miljöinstitutet).

15 offentlige organisasjoner deltar i dette prosjektet, for det meste kommuner og kommunesamarbeider, men også foretak, regioner og statlige myndigheter. Det dreier seg om et bredt spekter av praktiske case: IT, gips, matvare-emballasje, møbler/innredning, skilt, avhending av plastavfall, entrepriser (strøm, ventilasjon, brannvern) og kjemikalierester fra rengjøring.

Valg av mål og strategier

Deltakerne i prosjektet hadde nylig sitt første møte – med sosial avstand i pakt med aktuelle smittevernregler. Første oppgave er å velge mål og strategier.

Det er erfaringene fra metoder og erfaringer fra Circular Procurement-prosjektet i regi av Circular Flanders (Flandern i Belgia) og Rijkswaterstaat(Nederland) som legges til grunn. Circular Flanders har vært i gang siden 2017 og over 100 virksomheter, samt 50 øvrige ekspert-organisasjoner, deltar. Også leverandører er med. De drøyt 100 har forpliktet seg til å gjennomføre minst to sirkulære anskaffelser. Det betyr at man etter hvert kan skilte med tilgang til metoder og erfaringer fra mer enn 200 eksperimenter.

Den flanderske modellen

På startmøtet fikk deltakerne i det svenske prosjektet innføring i Circular Flanders og fikk seg forelagt et interaktivt kart som viste hvor de drøyt 100 prosjektene i Circular Flanders gikk for seg. Når mål og strategier skulle velges, prikket man inn det prosjekt i Circular Flanders som passet for den enkelte. Rådet svenskene fikk med seg var imidlertid at det er bedre å velge noen få å skulle lære av når man selv skal ta til med sirkulære anskaffelser, og så kan utvide etter hvert.

Når mål og strategi er valgt, skal deltakerne i gang med behovs- og markedsanalyser. Noen er allerede i gang med denne delen av anskaffelsen. I prosessen får man utviklet det sirkulære perspektivet på alt fra behovs- og markedsanalyse, krav man skal stille, oppfølgning og avtaleforvaltning.

Evaluering og kunnskapsspredning

IVL Svenska Miljöinstitutet ser frem til å fange opp hvilke hinder som kan finnes i ulike regelverk og formidle disse til myndigheter og lovgiverne. Det skal også gjøres en evaluering av hvordan de flanderske metodene fungerer i Sverige, både når det gjelder arbeidsmåte og verktøy. Deltakerne i prosjektet får med seg kompetanse og verktøy i tillegg til erfaringsutveksling i nettverket som deltakerne utgjør.

Bli den første til å kommentere på "Slik får de førstehånds innføring i sirkulære anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.