Slik gjør offentlige aktører det vanskelig for private bedrifter i samme marked

Anbud365: Slik gjør offentlige aktører det vanskelig for private bedrifter i samme markedOffentlige aktører markedsfører egen virksomhet heller enn den private konkurrentens. Det kan eksempelvis at saksbehandlere der tillatelser gis, omtaler den offentlige aktøren i positive ordelag, forteller medlemsbedrifter i Almega i Sverige i en undersøkelse. På bildet: Anna-Karin Hatt, adm. dir. i Almega.

Skriv ut artikkelen

Ikke markedsstyrt fastsettelse av priser, fordeler for egenregien ved anskaffelser, interne som også tar eksterne oppdrag og det at markedet ikke gis tilgang til nødvendig infrastruktur. Slik opplever svenske bedrifter konkurransen fra offentlige aktører i markedet. Det viser en fersk undersøkelse fra Almega, som også formidler at de private er tilbakeholdne med å klage fordi de er redd for å miste kunder i det offentlige – eller for å få vansker med å få de offentlige tillatelsene de trenger.

Almega er en del av Svenskt Näringsliv og er en interesseorganisasjon for tjenestesektoren. Et sekstitalls bransjer er representert i Almega, som har 11 000 medlemsbedrifter.

Organisasjonen har gjennomført en undersøkelse for å kartlegge om i tilfelle hva slags, bedriftene opplever usunn konkurranse fra det offentlige. 323 bedrifter er med i undesøkelsen. To tredeler av disse sier at de har opplevet eller opplever slik konkurranse fra det offentlige. Nær 85% av disse igjen, mener at deres inntekter er gått ned på grunn av den offentlige deltakelse i markedet.

Bransjene i undersøkelsen

Blant bedriftene som svarer i undersøkelsen er rengjøringsbransjen sterkest representert (nær 20%), tett fulgt av utdanning/forskning/utvikling (ca. 18%).

Så å si alle de som svarte, sier at resultatet av at offentlig eide aktører finnes i markedene er at konkurransen på lang sikt hemmes og vris. Det er først og fremst fem konkurranseproblemer bedriftene peker på:

  • Den offentlige aktøren har en prissetting som ikke er markedsstyrt. Problemet omfatter prisfastsettelse så vel hos kommunale om statlige aktører. Hele sju av ti peker på dette problemet.
  • Offentlige aktører markedsfører egen virksomhet heller enn den private konkurrentens. Det kan eksempelvis at saksbehandlere der tillatelser gis, omtaler den offentlige aktøren i positive ordelag. Nær hver tredje av de som svarte i undersøkelsen, trekker frem dette.
  • Kommunen gir fordeler til egenregien i anskaffelser. Også dette er et problem som nær hver tredje av de som svarte, retter søkelyset mot.
  • Virksomhet som kommunene eller landstingene driver i egenregi for å dekke interne behov også takker ja til eksterne oppgaver. 17% av svarene inneholder dette poenget.
  • De private får fra tid til annen ikke tilgang til kommunal infrastruktur som er nødvendig for å kunne bedrive sin virksomhet. Det kan være tilgang på rom eller IT-system.

Vegrer seg for å klage

Halvparten av de rammede bedriftene i undersøkelsen har vært i kontakt med den som hindrer virksomheten, men mange foretak er redde for å støte den offentlige aktøren, skriver Almega i en kommentar. Ofte handler det om at man ikke vil risikere relasjonene til f.eks. kommunen, som også gir viktige tillatelser. Det kan også handle om en frykt for å tape kommunen som framtidig kunde.

Bli den første til å kommentere på "Slik gjør offentlige aktører det vanskelig for private bedrifter i samme marked"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.