Slik skal Sverige fremme innovasjon ved hjelp av offentlige anskaffelser

Anbud365: Svensk satsing på styrket dialog mellom bedrifter og offentlige oppdragsgivere – En konstant dialog er avgjørende for at partene skal kunne møte og forstå hverandres behov. Det skaper tillit, noe som bidrar til bedre offentlige anliggender, sier Charlotta Palmgren, ekspert ved Upphandlinghsmyndigheten og prosjektleder for deres ferske rapport «Upphandlingsmyndighetens stöd till företag».

Skriv ut artikkelen

Såkalte bestillernettverk – startet av enkeltvise bestillere eller av myndigheter – skal være grunnstammen i det offentlige Sveriges innsats for å fremme innovasjon ved bruk av anskaffelser. Samtidig skal det etableres en arena som gir støtte og hjelp til slike nettverk og prosjekter med samme formål. Dette fremgår av en innstilling som Upphandlingsmyndigheten nylig publiserte.

I slutten av 2016 fikk Upphandlingsmyndigheten i oppdrag fra den svenske regjeringen å fremme innovative anskaffelser gjennom å støtte anskaffelses- og innovasjonskompetanse i bestillergrupper. Nå foreligger en utredning om dette der Upphandlingsmyndigheten benytter begrepet bestillernettverk i stedet for bestillergrupper.

Når ulike offentlige oppdragsgivere samordner kjøpekraft, kompetanse og ressurser i et nettverksamarbeid, oppstår et såkalt bestillernettverk. Det kan komme i stand på to måter, fremgår det av utredningen, enten ved at myndigheter eller enkeltbestillere tar initiativ til å etablere nettverket. I førstnevnte tilfelle mener Upphandlingsmyndigheten at statlige myndigheter finansierer en sekretariatsfunksjon for nettverket, i andre tilfellet foreslås det hentet finansiering fra tredjepart.

Fem tiltak

For å fremme bestillernettverk lanserer Upphandlingsmyndigheten fem tiltak:

  • Spre kunnskap om innovative anskaffelser og bestillernettverk

Det dreier seg om ulike typer støtte fra Upphandlingsmyndigheten, inklusive å spre læring. Målgruppene er først og fremst bestillernettverk, men også beslutningstakere, finansieringskilder og andre interessenter. Oppgaven er å spre kunnskap om formål og nytte ved bestillernettverk.

  • Utvikle sammenhengende innovasjons- og anskaffelsesmetoder

Det skal, etter forslaget, skje ved at Upphandlingsmyndigheten tar ansvar for å utvikle slike metoder, og tydeliggjøre deres funksjon i forbindelse med anskaffelser.

  • Statlige myndigheters arbeid med bestillernettverk

Dette er en oppfordring til statlige myndigheter om å initiere og koordinere bestillernettverk for med hjelp av anskaffelser drive innovasjon i pakt med deres ansvarsområde og langsiktige mål.

  • Finansiering av bestillernettverk og innovative anskaffelser

Upphandlingsmyndigheten mener at statlig rettet finansiering av bestillernettverk og prosjekter som arbeider etter en tydelig sammenhengende innovasjons- og anskaffelsesprosess, bør overveies, heter det.

  • En nasjonal arena for innovative anskaffelser

Forslaget innebærer en nasjonal arena som fremmer prosjekter med sikte på å oppnå innovasjoner gjennom anskaffelser. Arenaen skal tilby praktisk støtte og hjelp til så vel bestillernettverk som til andre prosjekter med samme formål.

Bli den første til å kommentere på "Slik skal Sverige fremme innovasjon ved hjelp av offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.