Statistikk-hodebry: I sju av ti anskaffelser mangler kunngjøring av kontraktstildeling

Anbud365: Statistikk-hodebry I sju av ti anskaffelser mangler kunngjøring av kontraktstildelingDet enkeltvis viktigste tiltaket for å redusere manglene i kunngjøringsstatistikken er, slik Upphandlingsmyndigheten ser det, å innføre en nasjonal kunngjøringsstandard. På bildet Inger Ek, generaldirektør i Upphandlingsmyndigehten (foto: Andreas Blomlöf).

Skriv ut artikkelen

Svenskene skal lage kunngjøringsstatistikk av høy kvalitet, men det spøker for første utgave som skal komme i 2022. En analyse viser at i sju av ti anskaffelser mangler det kunngjøring av kontraktstildeling, og i de såkalte «etterannonseringene» man har oversikt over, florerer det av mangler på viktige statistikkopplysninger. Statistikkansvarlig er Upphandlingsmyndigheten som nå oppfordrer offentlige oppdragsgivere til å skjerpe seg når det gjelder å gi opplysninger om sine kunngjorte anskaffelser.

Sverige fikk 1. juli i fjor en egen lov om anskaffelsesstatistikk, der det bl.a. er forutsatt at fra og med 1. januar i år skal alle registrerte kunngjøringsdatabaser levere opplysninger om og fra kunngjøringer til Upphandlingsmyndigheten. I vårt naboland er det ingen sentral kunngjøringsbase slik som Doffin, men ulike, godkjente databaser der kunngjøringer kan gjøres. Formålet med loven er å skape forutsetninger for innhenting av digitalt tilgjengelig statistikk av høy kvalitet, heter det.

Upphandlingsmyndigheten har nå, på oppdrag av regjeringen, analysert de opplysningen som hittil er kommet inn fra de aktuelle kunngjøringsdatabasene. Resultatene viser at det er svært store mangler for enkelte opplysninger, spesielt gjelder det etterannonser, dvs. kunngjøringer av kontraktstildelinger.

Manglene florerer

I øyeblikket mangler etterannonser for sju av ti kunngjorte anskaffelser, melder Upphandlingsmyndigheten. I mange av etterannonsene de har oversikt over, mangler det dessuten viktige opplysninger. Et eksempel er informasjon om antall anbud, som mangler i halvparten av de aktuelle etterannonsene. Manglene er også store når det gjelder evalueringskrav, beregnet kontraktsverdi og om det i anskaffelsen er blitt stilt krav om miljømessig eller sosial bærekraft, samt innovasjon.

Uten oversikt over antall anbud er det ikke mulig å analysere foretakenes interesse for å delta i anbudskonkurranser, slår Upphandlingsmyndigheten fast.

I kjølvannet av analysen og resultatene av den har Upphandlingsmyndigheten sendt en oppfordring til offentlige oppdragsgivere. Det er ikke for sent å publisere sin etterannonse dersom det er glemt tidligere, og det er helt avgjørende for at vi i 2022 skal kunne publisere anskaffelsesstatistikk av høy kvalitet, lyder det i oppfordringen.

Krever nasjonal kunngjøringsstandard

Samtidig varslere Upphandlingsmyndigheten at de skal diskutere manglene med så vel kunngjøringsbasene som lovgiverne. Det enkeltvis viktigste tiltaket for å redusere manglene er, slik Upphandlingsmyndigheten ser det, å innføre en nasjonal kunngjøringsstandard. Den vil svært presist og tydelig kunne regulere innholdet i utformingen av kunngjøringene, og det blir enklere for kunngjøringsdatabasene å utforme enhetlige kunngjøringsskjemaer. Dermed sikrer man at oppdragsgiverne fyller inn opplysningene på en korrekt og likedan måte.

Bli den første til å kommentere på "Statistikk-hodebry: I sju av ti anskaffelser mangler kunngjøring av kontraktstildeling"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.