Sterke krefter i Sverige vil forby papirfaktura

Skriv ut artikkelen

Regjeringen i Sverige har fått i fanget et forslag om å forby papirfakturaer i offentlige anskaffelser fra november 2018. Det er to av de mest relevante offentlige fagmyndighetene som står bak forslaget. Sammen med EUs vekt på å stimulere til bruk av elektroniske løsninger på området, skal det sterke grunner til å avvise forslaget.

Den svenske regjeringen bad i 2014 om et underlag for utvikling av sin handlingsplan for gjennomføring av en elektronisk innkjøpsprosess. Sent i fjor kom svaret fra Upphandlingsmyndigheten. Det inneholdt seks forslag. Alle med sikte på å øke bruken av elektroniske løsninger.

Handlingsplanen til regjeringen skal konkretisere den nasjonale anskaffelsesstrategien den har bebudet. Upphandlingsmyndigheten ber om at elektroniske løsninger også prioriteres i selve strategien, ikke bare i handlingsplanen – med tydelige mål, delmål og formål.

Dessuten er det viktig at det fortsatte arbeidet med standardisering og nasjonal tilpasning innenfor e–innkjøp og e–handel blir finansiert.

 

Kunngjøringsdatabaser

Et annet forslag går ut på at nasjonale kunngjøringsdatabaser må godkjennes av en ansvarlig myndighet. Dette må lovfestes, skriver Upphandlingsmyndigheten. Det samme gjelder plikt for slike kunngjøringsdatabaser til å levere opplysninger til den myndigheten som er ansvarlig for anskaffelsesstatistikk. I Norge er det bare en slik kunngjøringsdatabase, Doffin, mens svenskene har latt flere slippe til. Noen endring her foreslås det ikke.

Tidligere har Ekonomistyrningsverket tatt til orde for å forby papirfakturaer i offentlig sektor fra november 2018. Dette får tilslutning fra Upphandlingsmyndigheten.

Behovet for tilstrekkelig tilbud om nødvendig kompetanse bes utredet. Likeledes ber Upphandlingsmyndigheten om at behovet for støtte i forbindelse med innføring av obligatorisk bruk av e–verktøy blir løpende vurdert. Det samme gjelder om slik støtte gir de forventede resultater.

I innspillet til regjeringen trekker Upphandlingsmyndigheten også fram at mindre leverandører er en smule engstelige for innføringen av tvungne elektroniske løsninger i forbindelse med offentlige innkjøp. Deres engstelse er imidlertid ikke knyttet til e–verktøy som sådant, heter det, men til at noen offentlige virksomheter synes å ville kombinere innføring av e–løsninger med en sterk sentralisering og automatisering der lavete pris er det eneste som teller.

 

 

1 kommentar på "Sterke krefter i Sverige vil forby papirfaktura"

  1. Det er et veldig bra tiltak. Må også innføres i Norge

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.