Sterke reaksjoner i Sverige på forslag om «gevinsttak» for leverandører

Anbud365: Sterke reaksjoner i Sverige på forslag om «gevinsttak» for leverandørerIlmar Reepalu leder «Välfärdsutredningen" i Sverige (foto:Frankie Fouganthin).

Skriv ut artikkelen

Om en drøy måned ventes forslag i Sverige om begrensning på gevinst for dem som utfører velferdstjenester på kontrakt for offentlige myndigheter. Dette har allerede avstedkommet voldsomme reaksjoner fra de aktuelle leverandørmiljøene. Hvor «gevinsttaket» skal legges, er ikke avklart ennå, men 8–10% er nevnt.

Den svenske regjeringen satte for en tid tilbake en utredning med sikte på å komme med forslag til hvordan den offentlige finansieringen av privat utførte velferdstjenester burde reguleres. Innstillingen fra «Välfärdsutredningen» skal foreligge innen 1. november. Utredningen skal også ta for seg andre sider ved private og velferdstjenester, men her er fristen satt til 2. mai neste år.

Lederen for denne utredningen, Ilmar Reepalu, har i et intervju med SVT (Sveriges Television) bekreftet at det kommer forslag om gevinstbegrensninger. Det betyr at de som gjør kontrakt med det offentlige om å utføre velferdstjenester, ikke kan trekke ut hvor stor profitt som helst på investert kapital. Dette gjelder bransjer som skole, pleie– og omsorgshjem, eldreomsorg og helsetjenester ellers.

Gevinsttak på 8–10%

Reepalu har selv ikke indikert hvor «taket» på gevinst foreslås lagt. Imidlertid har hans uttalelser avstedkommet en serie spekulasjoner på dette punktet. Et maksimalt «tak» på 8–10% er nevnt.

I forbindelse med utredningen er man kommet over gevinstnivåer på 40–50 %. I Sverige er det vanlig med om lag 10% i private tjenesteforetak.

Reaksjonene fra leverandørmiljøene har ikke latt vente på seg, ifølge nettavisen «Inköpsrådet». Forslaget lukter av signalpolitikk og bør kastes i papirkurven, heter det fra Almega, som organiserer nær 11 000 tjenesteforetak hvorav mange selger tjenester til det offentlige. En annen forening, Vårdföretagarna, sier at hvis Ilmar Reepalu mener alvor, er dette en tragedie. Utrederen går fra å være en «velferdsutreder» til en «velferdsutraderer».

Inngrep i den frie næringsvirksomheten

I stedet mener leverandørrepresentantene at bedre anskaffelser og skjerpede kvalitetskrav er en bedre vei å gå. Antydning som Reepalu er kommet med, er et alvorlig inngrep i den frie næringsvirksomheten. Færre vil med noe slikt våge å starte nye virksomheter, heter det, og det vi i sin tur påvirke valgfriheten.

Her hjemme har også begrensninger på gevinst – eller utbytte – for selskap som driver tjenester for det offentlige, vært fremme. For noen år siden hadde daværende regjering på høring et forslag om finansiering av ikke-kommunale barnehager. Utdanningsforbundet og Fagforbundet, som organiserer ansatte i barnehagesektoren, ønsket da begge et forbud mot utbytte i barnehagesektoren på lik linje med regelverket i skolen. De gikk dermed lengre enn regjeringens forslag om å om en øvre grense for utbytte. Den gang var Audun Lysbakken (sv) barneminister.

Bli den første til å kommentere på "Sterke reaksjoner i Sverige på forslag om «gevinsttak» for leverandører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.