Svensk forslag: Ikke kunngjøring av velferdstjenester med lav verdi

Anbud365: Svensk forslag: Ikke kunngjøring av velferdstjenester med lav verdiRegjeringen til statsminister Stefan Löfvén i Sverige foreslår forenklinger for anskaffelser av velferdstjenester.

Skriv ut artikkelen

Anskaffelser av velferdstjenester til en verdi under to millioner svenske kroner skal ikke lenger kunngjøres, ifølge et forslag fra den svenske regjeringen. Dette er ett av flere forenklingsforslag for anskaffelser av denne typen tjenester. Dersom slike tjenester med så lav verdi har grenseoverskridende interesse skal de grunnleggende prinsippene følges. En veiledning skal bidra til vurderingen av når en grenseoverskridende verdi er til stede.

Før regjeringen fremmer en proposisjon for Riksdagen skal forslaget vie et lagråd, der lovkyndige gransker om forslaget er på kollisjonskurs med eksisterende lover og regler.

Endingene som foreslås i loven om offentlige anskaffelser tar sikte på å forenkle anskaffelser av visse sosiale tjenester og andre særskilte tjenester. Det nasjonale handlingsrommet bør utnyttes, mener regjeringen. Etter planen skal endringene tre i kraft 1. januar 2019.

Ikke kunngjøres

Konkret gjelder det velferdstjenester med verdi under to millioner svenske kroner, dvs. 28% av den aktuelle terskelverdien. Dersom forslaget får flertall i Riksdagen, trenger slike anskaffelser ikke kunngjøres. Beregningen av verdi for velferdstjenester skal følge de samme regler som for beregning av andre anskaffelsers verdi.

Et fåtall regler som sikrer åpenhet og rettssikkerhet skal fortsatt gjelde for disse anskaffelsene, foreslår regjeringen.

Skal kunngjøres

I de tilfeller der anskaffelser av velferdstjenester har verdi høyere enn om lag to millioner kroner, men likevel under den aktuelle terskelverdien, skal de kunngjøres enten de har grenseoverskridende interesse eller ikke.

Når slike anskaffelser har en grenseoverskridende interesse, skal de grunnleggende prinsippene i anskaffelsesregelverket gjelde. Det skal være opp til Upphandlingsmyndigheten å utarbeide en veiledning om når det kan være spørsmål om slik interesse og hvilke krav EU-retten stiller når slik interesse er tilstede.

Info til leverandører

Uansett om anskaffelsen kunngjøres eller ikke, skal berørte leverandører underrettes. Ved anskaffelser som kunngjøres, skal tilbyderne få skriftlig melding når kontrakt eller rammeavtale er inngått. Det samme gjelder dersom anskaffelsen blir avbrutt eller om den gjøres om.

Anskaffelsene det her er tale om, skal dokumenteres når det gjelder gjennomføringen. Det gjelder enten det er grenseoverskridende interesse eller ei.

Hverken i reglene for forsyningssektoren eller i loven om anskaffelse av konsesjoner skal det innføres spesielle regler for anskaffelse av velferdstjenester.

Reserverte kontrakter

Regjeringen i Sverige benytter samtidig muligheten for å innføre i svensk rett at man ved visse sosiale tjenester og andre særskilte tjenester kan reservere kontrakten for nærmere bestemte grupper. Blant annet skal organisasjonen ha til formål å oppfylle et offentlig oppdrag som er knyttet til anskaffelsens formål og eventuelle gevinster skal gjeninvesteres for å oppnå organisasjonens formål, heter det i regjeringens forslag.

Bli den første til å kommentere på "Svensk forslag: Ikke kunngjøring av velferdstjenester med lav verdi"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.