Svensk hjelp til å håndtere immaterielle rettigheter i offentlige anskaffelser

Anbud365: Svensk hjelp til å håndtere immaterielle rettigheter i offentlige anskaffelserChristina Wainikka (t.v.) og Ellen Hausel Heldahl i Svenskt Näringsliv har utviklet en publikasjon som gir støtte og hjelp når immaterielle rettigheter er aktuelle i en offentlig anskaffelse (Foto: Ernst Henry Photography AB).

Skriv ut artikkelen

Leverandører som ikke fullt ut forstår konsekvensene av ulike formuleringer knyttet til immaterielle rettigheter i offentlige anskaffelser, kan risikere at de ikke lenger kan benytte hva de selv har utviklet. Dette skriver Svenskt Näringsliv i en publikasjon med formål å øke kunnskapen om rettighetsspørsmål knyttet til anskaffelser. 

Publikasjonen «Upphandling och immaterialrätt» er utviklet av NHOs svenske søsterorganisasjon, Svenskt Näringsliv. Immaterielle rettigheter, ofte forkortet IPR (Intellectual Property Rights), er en fellesbetegnelse på de “egentlige” immaterialrettighetene, slik som patent, varemerke, design, åndsverk og databasevern, men omfatter ofte også begrepene bedriftshemmeligheter og knowhow, som kan gi grunnlag for immaterielle rettigheter.

Svenskt Näringsliv mener at det er behov for en slik publikasjon fordi det finnes mangler i kunnskapen om immaterielle rettigheter både hos leverandører og myndigheter. For å kunne gjøre bevisste valg trengs begge parter å lære mer om de spesielle forutsetningene som gjelder denne typen kontraktsvilkår. Det er like viktig for begge parter at de fullt ut forstår hva formuleringer om immaterielle rettigheter får for innvirkning på hele avtalerelasjonen, heter det.

Øke kunnskapen om rettighetsspørsmål

Formålet med publikasjonen er å øke kunnskapen om rettighetsspørsmål knyttet til ulike typer fagområder i anskaffelsesprosesser.  Konsekvensen av ulike formuleringer ved offentlige anskaffelser skal på bordet.

Immaterielle rettigheter kan dukke opp i mange typer anskaffelser. Det handler om alt fra hvem som eier rettighetene tile t dataprogram og til hvem som kan søke patent for det som blir resultatet av en innovativ anskaffelse.

Tydelige planer er viktig

Det er like ille å gjøre altfor omfattende rettighetssikring uten at det er nødvendig som det er å gjøre for små slike ervervelser. Aller best er det, skriver Svenskt Näringsliv i publikasjonen sin, er det om det er en tydelig plan for hvilke typer av kontraktsvilkår som egner seg for hvilken situasjon og dertil en plan for om, i såfall, hvor store rettighetsbehov som skal påvirke prislappen.

Publikasjon gir nyttig hjelp for de som arbeider med immaterielle rettigheter til å forstå de spesielle forutsetningene som finnes i en anskaffelsesprosess. Derfor beskrives selve anskaffelsesprosessen på en måte som viser hvordan offentlige anskaffelser skiller seg fra andre måter å gjøre avtale på.

Innovasjonskraften må få blomstre

Vårt mål med publikasjonen, poengterer Svenskt Näringsliv, er at offentlige anskaffelser skal tilgodese offentlige oppdragsgiveres behov på en så effektiv og rettssikker måte som mulig. En del av dette er at de immaterielle rettighetene behandles både effektivt og rettssikkert. Et annet viktig mål er at næringslivet hele tiden gis mulighet til å utvikle seg og at innovasjonskraften som finnes, får forutsetninger til å blomstre. Leverandører som ikke fullt ut forstår konsekvensene av ulike formuleringer i forbindelse med offentlige anskaffelser, kan risikere at de ikke lenger kan benytte hva de selv har utviklet.

Bli den første til å kommentere på "Svensk hjelp til å håndtere immaterielle rettigheter i offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.