Svensk mål om 50 % økomat–kjøp i 2020 innen rekkevidde

Anbud365: Svensk mål om 50 % økomat–kjøp i 2020 innen rekkeviddeHoveddelen av den maten som kjøpes inn av offentlige virksomheter i Sverige er produsert i Sverige.

Skriv ut artikkelen

Svenskene kan nå sitt mål om at 50 % av alle matprodukter som det offentlige kjøper inn, i 2020 skal være økologisk. En fersk rapport viser at man ved utgangen av 2016 allerede vil være oppe i 33 %. Det offentlige kjøper årlig inn mat for om lag 10 milliarder svenske kroner.

En fersk rapport fra Ekomatcentrum viser at andelen anskaffelse av økologisk mat i svensk offentlig sektor økte med 13 % i første kvartal i år, i annet kvartal med 11 %. Dersom økningen fortsetter i samme takt i de to gjenværende kvartaler i år, oppnår man 33% økologisk ved utgangen av året.

Landstingene (fylkeskommunene) og kommunene kan allerede skilte med en andel økologisk på 35 %.

Mål om 50 % økologisk

Ekomatcentrum er informasjonssentrum for økologiske produkter. Deres mål for svensk offentlig sektor er 50 % økologisk i 2020. Det forrige målet var 25 %, og det ble nådd allerede i 2014. Gjennomsnittet for kommunene og landstingene var da kommet opp i 27%.

Hovedoppgaven til Ekomatcentrum er å være pådriver for bærekraftig utvikling i offentlig sektor.  Et av virkemidlene er den årlige rankinglisten over kommuner og landsting, som avdekker hvem som er best til å kjøpe økologiske produkter.

Mye svenske produkter

Hoveddelen av den maten som kjøpes inn av offentlige virksomheter i Sverige er produsert i Sverige. Kaffe og te er importert, likeså mye frukt og grønnsaker som tomat og agurk. Når det gjelder f.eks. meieriprodukter og grønnsaker som rotfrukter og poteter, er det meste svensk.

I en pressemelding gir Ekomatcentrum uttrykk for at interessen for å kjøpe økologisk bare blir hetere og hetere for hvert år som går. Målet om 50 % økologisk i 2020 nærmere seg raskt, og det er ikke umulig at det nås, heter det.

Markedsundersøkelser

Ekomatcentrum har gjennomført markedsundersøkelser siden 1999 over økologisk mat i offentlig sektor.  2015–rapporten viste at 69 kommuner, 9 landsting og 7 regioner sto for over 30 % økologisk. Den totale økologiske innkjøpsandelen av økologisk mat i offentlig sektor lå ved utgangen av 2014 på 31 prosent.

I 2014 hadde 97 kommuner, landsting og regioner kommet over det daværende målet på 25 % økologisk. I 2015 var 134 over denne grensen.

Det var 13 % av alle landsting og kommuner som ikke kunne redegjøre for sine økologiske kjøp – i 2014 gjaldt det 8 %.

Bli den første til å kommentere på "Svensk mål om 50 % økomat–kjøp i 2020 innen rekkevidde"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.