Svensk skattkiste med 1400 spørsmål og svar om offentlige anskaffelser

Anbud365: Svensk skattkiste med 1400 spørsmål og svar om offentlige anskaffelserGeneraldirektør Inger Ek, Upphandlingsmyndigheten i Sverige, kommer til Anskaffelseskonferansen. Hennes foredrag bærer samme tittel som årets utgave av myndighetens publikasjon Trendens for 2018 – Inköp i en föränderlig värld (foto: Andreas Blomlöf).

Skriv ut artikkelen

På svenske Upphandlingsmyndighetens spørsmålsportal på nett ligger om lag 1400 spørsmål og svar om offentlige anskaffelser. Ukentlig besvarer spørsmålstjenesten som Upphandlingsmyndigheten har, på over 100 spørsmål om offentlige anskaffelser fra leg og lærd. I tillegg til å få en innsikt i hva som opptar de som i praksis er opptatt av offentlige anskaffelser, er dette blitt en skattkiste med «spørsmål-og-svar» – til beste for dem som søker råd og erfaringer. Dette fremgår av 2018-utgaven av Upphandlingsmyndighetens årlige publikasjon.

Upphandlingsmyndigheten i Sverige gir årlig ut en publikasjon om utviklingen på anskaffelsesområdet. Trendens er navnet, og årets utgave – som er den tredje – har temaet «Inköp i en föränderlig värld», som for øvrig er samme overskrift på foredraget som Upphandlingsmyndighetens generaldirektør, Inger Ek, skal gjeste Anskaffelseskonferansen med i morgen.

I Trendens-publikasjonen skriver hun bl.a. at det er nødvendig i anskaffelsene å gå mer mot å etterspørre funksjon i stedet for å detaljstyre leveransen. Arbeidsmåten innebærer med dialog, og når innkjøpere og leverandører deler kunnskap, blir forarbeidene bedre. Resultatet gir mer innovasjon og utvikling, men også mer fleksibilitet som øker samfunnets evne til å håndtere forandringer.

EUs ESPD-tjeneste

Viktig informasjon om EU-kommisjonens webtjeneste for ESPD-skjemaer er å finne i publikasjonen. Denne webtjenesten stenges ned 18. april neste år, heter det.

En omtale av en norsk studie er det også funnet plass til. Det gjelder Oslo Economics analyse av ti anskaffelser med miljøkrav på oppdrag av norske myndigheter. Analysene viser at anskaffelsene har gitt miljønytte, f.eks. gjennom lavere utslipp av drivhusgasser.

Mål for utvikling av offentlige anskaffelser

I Sverige har regjeringen satt sju mål for utviklingen av offentlige anskaffelser:

 • Offentlige anskaffelser som strategisk verktøy for en god handel
 • Effektive offentlige anskaffelser
 • Et mangfold av leverandører og en vel fungerende konkurranse
 • Rettssikre offentlige anskaffelser
 • Offentlige anskaffelser som fremmer innovasjoner og alternative løsninger
 • Miljømessig ansvarsfull anskaffelse
 • Offentlig anskaffelse som bidrar til et sosialt bærekraftig samfunn

Spørsmålsportalen

Upphandlingsmyndigheten har etablert en spørsmålsportal, der man hver uke besvarer over 100 spørsmål både fra offentlige oppdragsgivere, leverandører og folk flest. I løpet av 2018 har portalen, som inneholder over 1400 spørsmål og svar, hatt over 20 000 sidevisninger pr. måned. Hva spør de om som bruker portalen? Her er noen eksempler:

 • ESPD. Spørsmålene dreier seg om alt fra det generelle til det spesifikke.
 • Offentlighet. Hvordan man skal forholde seg i praksis
 • Leverandører. Det er vanlig med spørsmål om hvilken dokumentasjon en oppdragsgiver kan anmode om fra tilbydere etablert i Sverige sammenliknet med andre land.
 • Kjøp mellom offentlige myndigheter eller enheter og samarbeidsavtaler
 • Spørsmål som gjelder underleverandører, bl.a. om å påberope seg en annens kapasitet og hvordan det gjøres i praksis, samt om en leverandør kan leie inn en underleverandør eller ei.
 • Overgang til forhandlet prosedyre uten forutgående kunngjøring. Hva gjør en oppdragsgiver om man ikke får noen egnede, bare ugyldige eller uakseptable tilbud?

Bli den første til å kommentere på "Svensk skattkiste med 1400 spørsmål og svar om offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.